cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice

Teden splošnih knjižnic v novomeški knjižnici

Piše: R.K.

Čas objave:
14.11.2022 08:00

Ta teden obeležujemo Teden splošnih knjižnic. V knjižnicah se bodo zvrstili različni dogodki, s katerimi želijo nagovoriti vse prebivalce lokalnih skupnosti, zveste obiskovalce knjižnic, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.

V duhu trenutnega volilnega časa tokrat poteka pod sloganom Izvolite (v) knjižnico, saj k izbiri svojih raznovrstnih dejavnosti vabijo prav vsakogar.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto tako v torek, 15. novembra 2022, ob 18. uri v sklopu zagovorniškega projekta Knjižničar za en dan vabijo na sprehod po knjižnici pod vodstvom dolenjske pisateljice, publicistke, urednice in prevajalke Dijane Matković, ki bo obiskovalcem med sprehodom predstavila, katere knjige so jo zaznamovale na osebni in ustvarjalni poti. Uro kasneje, ob 19. uri, bo sledil še literarni večer, na katerem bo Dijana Matković v pogovoru s Carmen L. Oven predstavila svoj avtofikcijski, esejistični roman z naslovom Zakaj ne pišem.

V sredo, 16. novembra 2022, ob 18. uri vabijo na predavanje in odprtje spominske razstave Pisatelj Zdravko Slamnik – Pavle Zidar, ki jo je ob 90. obletnici rojstva pisatelja in pesnika Zdravka Slamnika, znanega pod psevdonimom Pavle Zidar, pripravila Občinska knjižnica Jesenice. Del njegove obsežne zapuščine hrani tudi novomeška knjižnica, saj je Pavle Zidar, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča v sam vrh slovenskega pripovedništva, povezan tudi z Dolenjsko, kjer je v letih od 1950 do 1955 učiteljeval na več šolah. Njegovo življenje in delo bosta predstavili avtorici razstave Nataša Kokošinek in Majda Malenšek.

Predstavljajo tudi novost v novomeški knjižnici – Stripoteko, prijeten prostor za branje in druženje, kjer vas čakajo stripi domačih in tujih avtorjev, zbrani na enem mestu. Ob tej priložnosti v četrtek, 17. novembra 2022, ob 18. uri vabijo na pogovor s priljubljenima striparjema Izarjem Lunačkom in Karolino Umetnino, ki sta skupaj s še štirimi drugimi prepoznavnimi slovenskimi avtorji stripov poskrbela za edinstveno likovno opremo Stripoteke v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Alenka Murgelj bo z njima spregovorila o njunem ustvarjanju in položaju stripa v slovenskem prostoru.

Na Oddelku za odrasle vas bodo čakali tudi paketi bralnih presenečenj Hop v zgodbo s kakovostnim branjem po izboru knjižničark in knjižničarjev.