stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Tematski večer: Disciplina odrekanja, ki osvobaja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.06.2016 06:44

V Trdinovi čitalnici Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto bo danes ob 18. uri tematski večer z naslovom 'Disciplina odrekanja, ki osvobaja'.

Malokdo danes ne pozna prepada med obiljem in pomanjkanjem. Med revščino in bogastvom, med izpolnjenostjo in praznino. Denar, blišč, obilje, hrup in materialne dobrine hočejo zapolniti pomanjkanje, notranjo negotovost, strah, osamljenost in praznino.

Ena izmed metoda s katero želimo doseči spremembo, je tudi disciplina odrekanja.

Zgodba je preprosta. V nekem trenutku se znajdemo in ozavestimo lastno zasičenosti. Radi bi se rešili določenih stvari, spremenili svoj življenjski slog, se morda odrekli določeni hrani, pričeli z gibanjem ali pa se celo odpovedali določenim miselnim navadam ter spremenili svoje čustveno odzivanje.

S trdno odločenostjo, z močjo lastne volje, morda celo s pomočjo trenerja se lotimo dela. Delo obrodi sadove. Spremembe postanejo vidne. Postanemo zadovoljni in si mislimo: »Končno smo se nečesa osvobodili.« Če z delom ne nadaljujemo in ne vložimo še več truda in vztrajnosti, nas življenje utiri nazaj v običajne tirnice. Zakaj je temu tako?


Disciplina odrekanja na katero ciljamo želi obroditi trajnejše sadove. Sloni na spremembi, ki se zgodi znotraj nas, brez »sodelovanja naše volje«. Tovrstna sprememba se ne zgodi z askezo, vajo, z odrekanjem ali celo trpinčenjem. Je plod dozorevanja v moči življenjskih izkušenj.

Med sadove tovrstne spremembe, temelječe na zrelosti, uvrščamo tudi zmanjšanje zanimanja za obče posvetno, dogaja se neke vrste razmagnetenje, ki v nas prebuja hrepenenje, ki osvobaja in združuje.
Kako je to mogoče?

Obširneje se bodo o tej temi pogovarjali na današnjem tematskem večeru v novomeški knjižnici.