zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice

Tradicionalni Večer lirike upora

Piše: J.P.

Čas objave:
23.02.2024 08:22

»Veste, današnji večer je bil res en sam užitek gledati in ne samo poslušati! Redkokdaj doživiš tako lep primer sodelovanja generacij: od osnovnošolke iz četrtega razreda in študenta do predstavnikov starejše generacije. In partizanska lirika. Imenitno!« Tako je na vprašanje, kako ocenjuje Večer lirike upora, odgovoril eden stalnih obiskovalcev podobnih prireditev v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto.

In res je bilo imenitno. Sestavljavec programa Večera lirike upora je poskrbel, da se številni prisotni, na predvečer obletnice smrti pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika Kajuha, niso priklonili samo partizanski liriki, pač pa tudi materinemu jeziku, saj je dogodek postavil na 21. februar, mednarodni dan materinih jezikov.

Tako so nastopajoči z recitiranjem počastili materin jezik, velikega pesnika upora in tudi druge avtorje partizanskih pesmi, ki so v tistem negotovem, a svetlem času upora budili domovinska in ljubezenska čustva ter tako bodrili upor in vlivali pogum borkam in borcem v partizanskih vrstah ter na številnih mitingih med prebivalstvom ohranjali sanje o pomladi in svobodi.

Slavnostni govornik je bil Borut Likar, ki je pripravil kratek, vsebinsko zelo zanimiv, informativni govor, s katerim je opozoril na partizansko izjemno skrb za slovensko besedo, za kulturo: »V smernicah Glavnega štaba NOV in PO Slovenije,« je poudaril, »je bilo zapisano: čuvaj knjigo kakor mitraljez in glavo. (Kakšen vrstni red so postavili: knjigo, mitraljez in glavo, opomba avtorja). In prav slovenski NOB je imel med vsemi evropskimi odporniškimi gibanji dokazljivo najbolj razvito kulturno življenje. Partizanska umetnost je v razmerah, ko je bilo to tako rekoč skoraj nemogoče, doživela razcvet. Poleg puške je stopila še kultura. Največ je bila prisotna lirika.«

Ob koncu prireditve je pred mikrofon stopil še Jože Pečnik, idejni oče novomeških večerov lirike upora. Zahvalil se je organizatorjem in nastopajočim ter izrazil željo, da bi v Novem mestu zastavili vseslovenski projekt 'Rastoča partizanska lirika', projekt, podoben mednarodno znani Rastoči knjigi.

Večer je bil kratek, a prijeten. Če smo slišali lepo misel čuvaj knjigo kakor mitraljez in glavo, lahko poročilo zaključimo z mislijo čuvajmo partizansko liriko!