pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Sevnica/Boštanj

Trgatev zgodnjih sort tudi na Dolenjskem in v Posavju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.09.2016 07:03

Tudi na Dolenjskem in v Posavju se je začela trgatev zgodnjih sort, so sporočili iz Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj.

Na spletni strani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj pa so pripravili tudi nekaj smernic, uporabnih povezav in parametere dozorevanja grozdja, ki ga spremlja KGZ Novo mesto.

Podatki tretjega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2016, objavljeni 13. septembra, ki ga za dolenjski in bizeljsko-sremiški vinorodni okoliš izvaja KGZ Novo mesto, kažejo, da se je trend dozorevanja grozdja iz prejšnjega tedna nekoliko upočasnil zaradi nekaj deževnih dni. Vsebnost sladkorja se je v zadnjem tednu zvišala za okvirno 5 - 6 °Oe, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 1 g/L, pH vrednost je višja do 0,04 in je še relativno nizka.

Glede na izmerjene podatke svetovalna služba za normalne trgatve priporoča trganje zgodnjih sort, kot so sauvignon, chardonnay, kerner, beli, sivi in modri pinot, zeleni silvanec, rumeni muškat in zweigelt, odvisno od lege in zdravstvenega stanja tudi kraljevino.


"Ob tem opozorjamo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina. S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka," so zapisali na spletni strani in dodali, da se v ta namen  odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

V primeru pridelave vina cviček PTP se trgatev sorte žametovka svetuje, ko bo ta dosega sladkorno stopnjo nad 68 °Oe, kraljevine, kjer ta dosega sladkorno stopnjo nad 70 °Oe in modre frankinje ter laškega rizlinga, kjer ti sorti dosegata nad 80 °Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin.

Tudi v primeru pridelave vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Rdeči bizeljčan ima lahko največ 12, 0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju 87,7 °Oe), vino beli bizeljčan pa 12,5 % (v povprečju 90,9 °Oe).