pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Trebnje

Trimo ima novega lastnika

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
30.03.2016 17:49

Konzorcij bank lastnic trebanjskega proizvajalca objektov in fasadnih rešitev Trimo je po uspešnem poslovnem prestrukturiranju družbe in njeni prodaji poljskemu skladu Innova decembra lani danes prejel kupnino.

S tem sta družbi Trimo in Trimo MSS uradno dobili novega lastnika. Prodajni postopek je kot finančni svetovalec konzorcija vodila NLB.

Iz NLB so sporočili, da je konzorcij države, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in devetih bank - NLB, Banke Koper, SKB banke, Raiffeisen banke, Gorenjska banke, Nove KBM, Abanke, SID banke in Unicredit banke - na podlagi kupoprodajnih pogodb, sklenjenih 14. decembra lani, za prodajo 97,5-odstotnega lastniškega kapitala Trima, finančnega dolga njegove skupine in 44,9-odstotnega lastniškega kapitala Trima MSS po izpolnitvi pogojev na kupca prenesel predmete prodaje, ta pa je prodajalcem nakazal kupnino.

Trimo, ki se je pobral po težkih preizkušnjah v času krize, je tako tudi uradno dobil novega lastnika.

Za njegov nakup se je neuradno na koncu poleg poljskega sklada potegoval še Trimov irski tekmec Kingspan, pred tem pa naj bi ponudbi oddala še idrijski Kolektor in avstralski Metroll.

Zaključni del postopka prodaje podjetja, ki se po hoji po robu insolventnosti vrača na pota stare slave, so sicer pospremili številni izrazi nasprotovanja. Po mnenju lokalne skupnosti, Trimovega sindikata, malih delničarjev in nekaterih drugih namreč prodaja vnovič uspešnega podjetja v času njegovega okrevanja ne prinaša nič dobrega.

Bojijo se namreč, da bo šlo novemu lastniku le za lastno korist, 350 delavcev matične družbe pa naj bi pri tem potegnilo krajši konec ali celo ostalo brez služb, kar naj bi v trebanjski in sosednjih občinah povzročilo socialno krizo ter nazadovanje.

Začetki Trima sicer segajo v 1961, ko so ustanovili Kovinsko podjetje Trebnje. Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja se mu je pridružilo še nekaj manjših obratov in podjetij. Leta 1971 so odprli nove delovne prostore in družbo preimenovali v Trimo, kar je krajše za Trebanjsko industrijo montažnih objektov.


Družba je sprva zaposlovala približno 150, pred tremi desetletji pa tudi do 800 ljudi. Trimo je medtem zrasel v globalno podjetje, ki je s svojo blagovno znamko prisotno v 60 državah. V matični družbi zaposluje približno 350 ljudi, v skupini pa več kot 800. Neposredno je s svojimi podjetji, predstavništvi in agenti prisoten v 27 državah. Proizvodne obrate ima v Sloveniji, Rusiji in Srbiji. V 55 letih poslovanja so po lanskih podatkih družbe prodali več kot 50 milijonov kvadratnih metrov streh in pročelij, 230.000 ton jeklenih konstrukcij in 70.000 zabojnikov.

Med slovenskimi podjetji je Trimo zadnja leta med največjimi izvozniki. Prav tako je, kot rečeno, pomembna vloga skupine Trimo kot lokalnega delodajalca, ki v občini Trebnje zagotavlja približno desetino delovnih mest.

Trimo je svoj višek dosegel po letu 1992, ko vodenje družbe prevzela Tatjana Fink, ki je za svoje delo prejela več nagrad. Med drugim je bila izbrana za menedžerko leta. Družbo je vodila do februarja 2014, ko so jo odpoklicali.

Za njeno obdobje so bili značilni okrepljena rast, širitev na globalne trge, močna razvojna tržna usmerjenost, novi inovativni izdelki in rešitve, a tudi delavski odkup podjetja, v katerem so prevladovali vodilni menedžerji. Leta 2008 je nato nastopila kriza v gradbeništvu, podjetje pa se je hkrati soočilo s posledicami notranjega lastninjenja. To je namreč skupino Trimo obremenilo s precejšnjimi obveznostmi do bank.

Padec poslovanja zaradi krize, pospremljen z bremenom visoke zadolženosti, je Trimo leta 2013 pripeljal na rob insolventnosti, pred katerim so ga rešile banke. Družba je po pretvorbi terjatev v kapital prešla v večinsko bančno last.

V začetku leta 2014 so nato v Trimu prišli do krovne pogodbe o finančnem prestrukturiranju in konverziji terjatev v skupni vrednosti 17,2 milijona evrov. S podpisom te pogodbe so banke upnice skupini Trimo omogočile postopno odplačilo glavnic do konca leta 2017.