franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Trebnje

Trimo za 81% presegel plan in lanske rezultate

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.10.2015 13:20

Uprava družbe Trimo je na včerajšnji seji nadzornega sveta predstavila spodbudne rezultate poslovanja družbe in skupine v prvih devetih mesecih ter napoved do konca leta 2015.

Čisti prihodki od prodaje na ravni družbe Trimo v devetmesečju znašajo 59,4 milijona evrov, čisti dobiček 2,75 milijona evrov, EBITDA pa 5,7 milijona evrov. Doseženi čisti dobiček družbe Trimo tako kar za 81 odstotkov presega devetmesečni plan, lanskega pa presega za več kot štirikrat. Na letni ravni uprava pričakuje, da bo družba Trimo ob koncu leta dosegla prihodke od prodaje 81 milijona evrov, na ravni skupine pa presegli 120 milijonov evrov.

Skupina Trimo je v obdobju januar– september 2015 dosegla čiste prihodke od prodaje v višini 91 milijona evrov, čisti dobiček 3,1 milijona evrov ter EBITDA v višini 7,7 milijona evrov. Doseženi čisti dobiček Skupine Trimo za 60 odstotkov presega devetmesečni plan.

Igor Kržan, predsednik uprave pozitivno komentira dosežene rezultate: »Veseli me, da družba in skupina Trimo v prvih treh četrtletjih letos beležita spodbudne rezultate. To kaže na pozitivne učinke ukrepov celovitega organizacijskega in poslovnega prestrukturiranja skupine Trimo, ki so bili izvedeni v lanskem in letošnjem letu. Posebej je spodbudno dejstvo, da je družba tudi na strani kreditov izpolnila vse svoje obveznosti skladno s krovno pogodbo o finančnem prestrukturiranju (MRA), tako finančne obveznosti iz poslovanja kot iz uspešnega razdolževanja iz naslova prodaje poslovno nepotrebnega premoženja.

Zadolženost (finančni dolg/EBITDA) družbe Trimo, ki nosi ključno breme zadolženosti v skupini, je na dan 30.9.2015 znašala 3,66, medtem, ko je le ta konec leta 2014 znašala 7,89. Pomembno je izpostaviti, da pripravljamo strategijo skupine Trimo za naslednje srednjeročno obdobje, ki je usmerjena v rast in krepitev tržnih deležev na področju ovojev bolj zahtevnih nestanovanjskih zgradb. S svojimi rešitvami ter rešitvami, ki jih razvijamo skupaj s partnerji, se pripravljamo tudi na vstop na področje stanovanjskih gradenj. Večina rešitev izhaja iz naših tradicionalnih proizvodov, uspešno pa se že uveljavljamo z inovativnimi rešitvami steklenih fasad Qbiss Air.«

Doseženi rezultati so med drugim posledica pozitivnih premikov na področju prodaje osrednjega programa skupine Trimo, to je ovoj zgradb. V letošnjem devetmesečju je družba prihodke iz prodaje ovoja zgradb, kamor so uvrščene blagovne znamke Trimoterm, Qbiss One in Qbiss Air, povečala za 13 odstotkov glede na isto obdobje lani. Pozitivne trende so zabeležili zlasti na najpomembnejšem programu po obsegu, ognjevarnih strehah in fasadah Trimoterm, kjer so prodajo v primerjavi s preteklim letom presegli kar za 22,9 odstotka in s tem dosegli planirano prodajo za devetmesečje.


Poleg tega so v družbi Trimo v prvih treh četrtletjih pridobili za 63,3 milijona evrov prodajnih naročil ter tako presegli preteklo leto za 5,2 odstotka. Na nivoju skupine pa so pridobili za 97,5 milijona evrov naročil, kar je za 4,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Družba je letos pridobila tudi večje naročilo za stekleni fasadni sistem Qbiss Air (obnova poslovnega objekta v Oslu na Norveškem).

V zadnjih treh mesecih so v Trimu pridobili tudi pomembne referenčne projekte, med katerimi so: več večjih logističnih centrov za vodilne evropske ponudnike logističnih storitev, večji poslovni objekt v Singapurju ter več nastanitvenih objektov za begunce v Nemčiji.

»Pridobljeni projekti v tujini potrjujejo učinke naših prizadevanj za okrepitev tržnega položaja na strateških evropskih trgih in za vstop na hitrorastoče trge. Najpomembnejši trgi za Trimo so v letošnjem letu Nemčija, Rusija in Velika Britanija. V teh državah smo namreč poleg Španije pridobili tudi največje projekte, in sicer projekt Mango v Španiji, Finke v Nemčiji ter projekt Transneft v Rusiji«, pojasnjuje Bojan Gantar, član uprave.

V družbi Trimo do konca leta 2015 načrtujejo pozitivni poslovni izid in bolj vzdržno stopnjo zadolžitve. »Nadzorni svet se je seznanil tudi z oceno poslovanja do konca leta. Uprava družbe pričakuje, da bodo prihodki od prodaje družbe Trimo ob koncu leta 2015 znašali 81 milijonov evrov, s čimer bi presegli načrte za 10 odstotkov. Aktualna ocena celotnega normaliziranega dobička pred davki družbe za leto 2015 znaša 3,5 milijona evrov. Na ravni skupine bodo prihodki od prodaje v letu 2015 presegli 120 milijonov evrov,« dobre obete povzema predsednik nadzornega sveta Gregor Krajnc. »Uprava je zagotovila, da bo v letu 2015 družba Trimo izpolnila vse obveznosti iz krovne pogodbe o finančnem prestrukturiranju (MRA) do bank upnic,« še dodaja.