franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Trebnje

Trimu za razvoj inovativnih fasad 2,5 milijona evrov iz Bruslja

Piše: Radio Krka/Finance

Čas objave:
24.08.2016 05:09

Trebanjski Trimo se z mednarodnimi partnerji loteva 3,4 milijona evrov vrednega projekta, za katerega jim je uspelo dobiti skoraj 2,5 milijona evrov evropskega denarja.

(Foto: Finance)
S projektom Qbiss Air, ki temelji na visokoizolacijskem inovativnem večkomornem fasadnem sistemu, so se namreč prijavili na razpis v okviru programa Obzorje 2020 Fast Track to Innovation (Hitra pot do inovacij). In uspeli. Preverili smo, kaj je prepričalo evropsko komisijo in zakaj se je konzorcij sploh prijavil na razpis.

Trimo, ki ima od spomladi novega lastnika, poljski naložbeni sklad Innova Capital, je s predlogom nadgradnje svojega fasadnega sistema Qbiss Air prepričal Bruselj, da bo v okviru programa Obzorje 2020 v projekt vložil skoraj 2,5 milijona evrov. Trimo se je skupaj z mednarodnimi partnerji prijavil na razpis Fast Track to Innovation (FTI – Hitra pot do inovacij). Prek tega poziva Bruselj podpira projekte, ki so inovativni, razviti do ustrezne razvojne stopnje in imajo velik tržni potencial. S teh vidikov, pravijo v Trimu, sta bila njihov projekt in FTI »perfect match«, torej sta se znašla ob pravem času na pravem kraju.

Trimov fasadni sistem Qbiss Air, ta temelji na visokoizolacijskem inovativnem večkomornem sistemu, je prebojna novost na trgu steklenih fasad, ki ga bodo v okviru projekta dodatno nadgradili. Evropska komisija prek razpisov išče namreč prav prebojne inovacije. Širili ga bodo na področje velikih steklenih strukturnih elementov v višino do šest metrov in razvili, kot pravijo, arhitekturno zanimiv sistem integracije različnih materialov, denimo različnih kovin, kamna ali lesa na njihov sistem.

Med drugim bo nadgrajen sistem omogočal visoko energetsko učinkovitost ob hkratnem velikem deležu prosojnih površin, s tem pa majhno porabo energije za ogrevanje, hlajenje in osvetlitev. Energetski prihranki in energetska učinkovitost so cilji strategije Evropa 2020. Kaj to pomeni v številkah? Toplotna izolativnost steklenega sistema Qbiss Air je trikrat boljša glede na fasadne sisteme s trojno zasteklitvijo. To pomeni, da porabijo manj energije za ogrevanje in hlajenje. Stavbe, grajene v zadnjih dveh desetletjih, ki že vključujejo energetske izboljšave, porabijo od 34 do 125 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto (vir: Heating and Cooling in the European Energy Transition, Bruselj, 26.–27. februarja 2015). Te zgradbe pomenijo 18 odstotkov celotnega stavbnega fonda v Evropi. Večina stavb pa je iz petdesetih in šestdesetih let, te letno za ogrevanje porabijo do 1.250 kilovatnih ur na kvadratni meter. S sistemom Qbiss Air bo možna gradnja s porabo energije do nizkih 15 do 35 kilovatnih ur na kvadratni meter na leto, kar pomeni velike energetske prihranke, poudarjajo v Trimu. »Izveden projekt bo prinesel rešitve za razvite mednarodne trge z visokimi trajnostnimi zahtevami tako v Evropi, Skandinaviji kot tudi v Ameriki, Rusiji in Aziji.« Poleg prihrankov poudarjajo tudi pozitivne učinke za uporabnike, kar pomeni visoko toplotno ugodje ter dobro osvetlitev prostorov z naravno svetlobo, kar bo omogočalo učinkovito delo in projektno bivanje, kratek čas gradnje in preprosto vzdrževanje.


»V Evropi in širše je veliko stavb, ki jih bo v prihodnosti treba obnoviti, zato bomo razvili sistem, s katerim bo mogoče Qbiss Air preprosto uporabiti tudi za obnovo stavb,« pravijo v Trimu. V okviru projekta bodo tudi optimizirali proizvodno linijo, s čimer bodo skrajšali čas izdelave in povečali konkurenčnost izdelka. »Opravili bomo tudi testiranja in certificiranja rešitev ter analizo vpliva fasadnega sistema na udobje v prostoru in analizo vpliva na okolje. Izreden pomen ima uspešen vstop na trg, zato bomo v okviru projekta pripravili vse potrebne trženjske vsebine in materiale, organizirali izobraževanja za strokovno in širšo javnost, nov produkt in rešitve predstavili na strokovnih sejmih in konferencah ter izvedli še druge aktivnosti,« pravijo v Trimu. In ne nazadnje, moderno arhitekturno snovanje in projektiranje stavb potekata v okolju BIM (Building Information Modelling), zato bomo za Qbiss Air razvili vse potrebne knjižnice BIM.


V čem je inovativnost projekta
Do zdaj fasadne zasteklitve z več kot trojno zasteklitvijo niso bile tehnično mogoče, pojasnjujejo na Trimu, ­Qbiss Air pa je sistem visoko izolativne fasadne zasteklitve z do sedmimi stekli in vrednostmi toplotne prehodnosti Ug do 0,12 vata na kvadratni meter kelvin, kar je precej manj od standardnih zasteklitev na trgu, ki dosegajo vrednosti od 1,1 do 0,6 vata na kvadratni meter kelvin. Visoko izolativnost večkomornega sistema pomeni, da ni treba imeti zunanjih senčil, to pa pomeni večjo konkurenčnost v primerjavi z zdajšnjimi fasadnimi zasteklitvami na trgu, kot so trojna zasteklitev s senčili, dvojne steklene fasade, razlagajo v Trimu. Ker ni zunanjih senčil, je več naravne svetlobe. »Predvsem pa nemoten vizualni stik z okolico, kar pomembno pripomore k zdravju, produktivnosti in dobremu počutju uporabnikov stavbe. Dosežemo lahko pasivno energijsko raven porabe energije pri stavbi, kjer so stene stoodstotno zastekljene.«


Kot rečeno, se je Trimo na razpis prijavil z mednarodnimi partnerji, kar je sicer tudi pogoj. Z vsemi partnerji je trebanjska družba že sodelovala. Prepričani so, da sta poleg vsebine projekta tudi večletno sodelovanje in medsebojno poznavanje kompetenc pripomogla k uspehu na razpisu. Partnerji imajo natančno določene naloge pri projektu. Trimo bo vodil razvojne aktivnosti in aktivnosti vstopa na trg ter koordiniral projekt. Partnerji so Zavod za gradbeništvo – ZAG (Slovenija), ki bo testiral celoten fasadni sistem, nemško podjetje za arhitekturo in projektiranje Kohlbecker Gesamtplan bo sodelovalo pri razvoju knjižnic BIM. Italijanska družba Cantori, ki deluje na področju oblikovanja in proizvodnje kovinskih elementov, bo sodelovala pri razvoju sistema integracije različnih materialov na Qbiss Airu. Švedska družba Skandinaviska Glassystem, ki je strokovnjak za montažo najzahtevnejših fasad, bo sodelovala pri razvoju sistema montaže in obnove stavb. Razpis omogoča, da se v projekt vključijo tudi povezane razvojne družbe, tako bo Trimo predvidene razvojne aktivnosti izvedel skupaj s CBS Inštitutom in z družbo Zel-en, razvojni center energetike.

Projekt je vreden skupaj 3,42 milijona evrov, od prejetih nekaj manj kot 2,5 milijona približno polovico dobi Trimo, preostalo partnerji. Sicer pa evropska komisija aktivnosti podjetij v okviru FTI sofinancira v vrednosti 70 odstotkov, inštitut pa dobi povrnjene vse upravičene stroške. Kako bo evropski denar pripomogel k izvedbi projekta? »Pridobljena sredstva bodo zelo pomembna, saj bodo omogočila, da bodo razvojne aktivnosti hitreje končane, inovativne rešitve hitreje dostopne vsem ključnim deležnikom in da bo vstop na trg potekal v širšem obsegu. S tem bo konkurenčna prednost sistema Qbiss Air in sodelujočih partnerjev večja, kar bo v nadaljnjih letih omogočalo rast prihodkov, nove zaposlitve ter morebitna nadaljnja vlaganja v razvoj in nove tehnologije. Pridobljena sredstva tako niso pomembna zgolj za izvedbo projekta, temveč bodo pripomogla tudi k dolgoročnemu razvoju in uspešnemu poslovanju vseh partnerjev,« poudarjajo v Trimu.

Trimo je na čelu še enega velikega projekta, in sicer programa TIGR4smart, ki je bil uspešen v okviru razpisa ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RRI v mrežah in verigah vrednosti. Program, vreden 9,18 milijona evrov, je dobil 5,91 milijona evrov sofinanciranja, pri njem pa sodeluje 15 partnerjev. Gre za aktivnosti na področju pametnih stavb. Projekta se dopolnjujeta, pojasnjujejo v Trimu, saj bodo aktivnosti potekale na področju energetsko učinkovitih elementov in sistemov za gradnjo stavb. »Naše razvojne aktivnosti v okviru TIGR4smarta bodo potekale na področju fasadnih sendvič panelov Trimoterm in na področju sistema Qbiss Air. Vendar gre pri TIGR4smartu za raziskovalno­-razvojni projekt, v okviru katerega bodo izdelani delujoči prototipi, predstavljeni v ustreznem okolju. Tudi področja raziskav bodo različna. Bolj konkretno, v TIGR4smartu bodo pri Qbiss Airu aktivnosti usmerjene v integracijo fotonapetostnega panela, tako imenovanega BIPV – Building Integrated PhotoVoltaics – in integracijo elektrokromnih folij, ki transparenten element z električnim signalom spremeni v netransparentnega.«