volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Tudi v Novem mestu uspešna Šola za župane

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.10.2018 14:30

V Novem mestu, kjer je potekala šola za kandidate iz vseh 21 občin regije JV Slovenija, se je zbralo 18 udeležencev iz osmih občin.

Regionalna stičišča nevladnih organizacij, ki so pripravila Šolo za župane, prva srečanja ocenjujejo kot zelo uspešna. Zaključek je bil povsod enoten: več dialoga si želijo v občinah po vsej Sloveniji in Šola za župane, ki temelji na izmenjavi slovenskih primerov dobre prakse, je za to zelo primerna oblika.

V Novem mestu se je v šolo »vpisalo« osem kandidatov za župane in občinske svete v občinah Šentjernej, Mokronog-Trebelno, Straža, Novo mesto, Žužemberk, Semič in Kočevje. S sogovorniki iz nevladniških vrst so se 1. oktobra srečali županski kandidati Franc Hudoklin (SLS), Anton Maver (SD) in Samo Jakljič (Lista krajanov Občine Straža) ter kandidata za občinske svete Jože Hrovat (SLS) in Adolf Zupan (DESUS), v naslednjih dneh pa bodo to storili še trije županski kandidati, ki so jim nepredvidene okoliščine onemogočile ponedeljkovo udeležbo.

Skupaj so pregledali čez 50 vsebinskih predlogov občanov, kaj spremeniti in izboljšati, ki jih je stičišče nevladnih organizacij zbralo v devetih občinah. Poglobljeno pa so razmišljali za tri izzive, ki so se izkazali kot pomembni v vseh občinah: kako mlade, ki odhajajo za boljšimi priložnostmi, zadržati v lokalnih skupnostih s pravo ponudbo; kako prilagoditi javne prostore in storitve različnim vrstam invalidnosti in doseči večjo samostojnost in vključenost oseb, ki predstavljajo skoraj 13 % populacije; ter kako vključiti javnost v odločitve o razvoju občine. Rešitve so iskali skozi vprašanje, kaj lahko že danes izvedejo z obstoječimi viri in znanji, ki jih je v lokalnih skupnosti veliko, tudi zaradi predanega dela nevladnih organizacij. Delni odgovor na vprašanje o vključevanju javnosti v razvoj občine pa sta ponudili osrednji »predavanji« na šoli, ki sta govorili o možnih zagatah, če odločevalci ne slišijo svojih občanov, ter o participativnem proračunu, s pomočjo katerega občina izvede tiste projekte, ki jih občani predlagajo in izglasujejo sami.


Kandidati so se s srečanja vrnili z domačo nalogo, kako nove uvide vključiti v svoje politične programe, 22. oktobra pa se bodo vnovič zbrali na javni podelitvi priznanj Šole za župane.