stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Umetnine iz lesa na razstavi ŠCNM

Piše: R.K.

Čas objave:
14.06.2023 11:14

Ob koncu šolskega leta so dijaki zaključnih letnikov srednje lesarske šole Novo mesto pripravili razstavo v maturitetnimi izdelki. Ta je na ogled v avli Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto, kmalu pa bo na voljo v Supernovi Qlandia.

Lesarski tehniki, mizarji in lesarski tehniki PTI so svoje maturitetne zaključne izdelke postavili na vpogled na Višji strokovni šoli Šolskega centra Novo mesto. Razstava je do petka, 16. junija na voljo v avli Višje strokovne šole, za tem pa se seli v Qlandio Supernova, kjer bo na ogled dostopna do 3. julija od 10. do 13. ure. Tam bodo dijaki skupaj s profesorji animirali mimoidoče, bili na razpolago za razna vprašanja ter za njih imeli pripravljene tudi praktične naloge.

Vsakega septembra si dijaki na programu lesarski tehnik sami zastavijo idejo glede na njihove želje, preference in hobije, mizarji pa v večini žrebajo izdelke ter pri predmetu projektiranje narišejo skico in idejo izdelka. Zasnovo nadgradijo z izbiro materialov, ki so odvisni od izdelka ter izziva, ki si ga dijak zastavi. V zaključnih letnikih so dijaki seznanjeni z materiali vse od masivnega lesa do furnirane iverice, zato se sami odločijo o kombinacijah lesa in tehnikah dela.

Razstavni izdelki so del mature, ki jo morajo opraviti vsi zadnji letniki programov. Med njimi se znajdejo kosi pohištva od najenostavnejših pa vse do kompleksnih komponent, ki vključujejo dodatke z blagom, lučmi in elektriko.

Trenutni eksponati so na voljo le kot razstavni deli ter ob tem niso na voljo za prodajo. Vsako leto Šolski center Novo mesto (ŠCNM) dobi veliko unikatnih izdelkov, ki so si med seboj popolnoma različni po izgledu in težavnosti. Letos sta se v njihovi zbirki znašla tudi dva inštrumenta – električna kitara in harmonika. Takšne ter podobne, zanimive ter najbolj udarne produkte bodo zbrali ter jih uporabili v stalni razstavi, ki je v planu septembra. Ti bodo kasneje na voljo tudi za odkup, saj je to pogosto vprašanje, s katerim so naslovljeni ob njihovih razstavah maturitetnih izdelkov.

Tovrstne razstave ne pokažejo le končne izdelke, vendar stojijo tudi kot testament lesarskega poklica ter programov lesarskega tehnika in mizarja, saj dijaki ob koncu štiriletnega usposabljanja uspejo narediti produkte, ki so na pogled in po funkciji popolnoma primerljivi s tistimi iz trgovin.