stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Umik soglasij: kako bo v Novem mestu in Brežicah?

Piše: STA

Čas objave:
01.03.2024 07:58

Z današnjim dnem se bodo začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, s čimer Fides zaostruje stavko, ki poteka že sedem tednov. V številnih zdravstvenih ustanovah so umiki začeli veljati prav danes. Delo bodo marsikje zato reorganizirali. Ponekod bodo zdravniki delali v izmenah, odpadali bodo nekateri nenujni pregledi in posegi.

V SB Brežice bodo v marcu zagotovili izvajanje zdravstvenih storitev na vseh področjih

V brežiški bolnišnici je soglasja za nadurno delo, ki v veljavo stopijo v petek, umaknilo osem zdravnikov, je sporočila direktorica Anica Hribar. Zaenkrat soglasij za delo drugje niso odvzeli nobenemu zdravniku, saj ima večina zdravnikov soglasje za delo v drugih javnih zdravstvenih zavodih.

Na vprašanje, ali bodo zaradi umikov soglasij za nadurno delo beležili kakšne težave, je Hribar odgovorila, da je razpored za marec v SB Brežice narejen in da bodo zagotovili izvajanje zdravstvenih storitev na vseh področjih dela bolnišnice.

V novomeški bolnišnici zmanjšanje obsega nenujnih pregledov in posegov

V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto je trenutno zaposlenih 225 zdravnikov, od tega 139 specialistov ter 86 specializantov in sobnih zdravnikov. Soglasja za nadurno delo je preklicalo 75 zdravnikov specialistov in 20 specializantov. Preklic soglasij za nadurno delo stopi v veljavo v petek. V zadnjih dveh tednih je šest zdravnikov preklicalo umik soglasja za nadurno delo.

Od omenjenih 75 zdravnikov specialistov jih ima 22 soglasje za delo drugje in vsem ga bodo vzeli, so napovedali v novomeški bolnišnici.

Zdravniki bodo po uveljavitvi umikov soglasij za nadurno delo razporejeni kombinirano - v turnusno obliko dela in redno delo z dežurstvi. Delovišča se bodo pokrivala po prioritetah - najprej urgenca, nato dežurstva, bolnišnični oddelki, operativni posegi in nazadnje ambulantni pregledi.

Ocenjujejo, da bo prerazporejenih približno 20 odstotkov nenujnih specialističnih pregledov in operativnih posegov. Oddelkov ne bodo zapirali, se bo pa nekoliko zmanjšal obseg nenujnih ambulantnih pregledov in operativnih posegov.