901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Brežice, Krško

Univerza v Mariboru z razvojno iniciativo v Posavje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.07.2016 13:28

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar je danes podpisal Sporazum o sodelovanju na področju trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja z Občino Krško in z Občino Brežice.

Tako želijo s pozitivnim zgledom ustvariti okolje, ki bo z razvojem, ustvarjanjem in prenašanjem ključnih znanj pripomoglo h kakovostnemu, uravnoteženemu gospodarskemu, trajnostnemu in družbeno odgovornemu razvoju obeh občin, Univerze v Mariboru in Republike Slovenije. Univerza v Mariboru tako s svojim znanjem, raziskavami in strokovnostjo postaja osrednji prostor povezovanja z gospodarstvom in identificiranimi realnimi razvojnimi potrebami iz lokalnih skupnosti.

»Univerza v Mariboru je prevzela razvojno iniciativo v Vzhodni kohezijski regiji. Z doslej izvedenimi razvojnimi aktivnosti, smo skupaj z našimi razvojnimi deležniki, med katere danes formalno vstopata tudi Občina Krško in Občina Brežice, ustvarili velik razvojni potencial. A le tega je potrebno vseskozi nadgrajevati. Za učinkovito pridobivanje evropskih razvojnih sredstev je ključno, da se čimprej zagotovi ustrezne vire, s katerimi se bodo na izvedbenem nivoju ustvarjale prave dodane vrednosti. Predvsem je pomembno, da vsaj del sredstev iz naslova Tehnične pomoči pri pripravi evropskih razpisov dejansko pride v Vzhodno kohezijsko regijo, saj danes več kot 95% teh sredstev ostane v Zahodni kohezijski regiji. S tem bodo ustvarjeni osnovni pogoji za to, da bodo razvojna sredstva prišla v gospodarstvo in lokalne skupnosti regije, ki jih najbolj potrebujejo«, je poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

»V občini Krško si želimo ustvariti okolje, ki bo omogočalo še hitrejši gospodarski in družbeni razvoj, pri čemer bomo posebno pozornost seveda namenili varovanju okolja. Z institucijo, kot je Univerza v Mariboru, imamo priložnost, da kandidiramo za različne projekte s področja varstva okolja, trajnostne mobilnosti v novi evropski finančni perspektivi. Ključna pri tem je povezava znanja in razvojnih institucij z lokalnim gospodarstvom, kar je gotovo ključ do uspešnih projektov, ki se bodo v lokalnem okolju odražali v višji kakovosti življenja naše in naslednjih generacij«, je povedal župan Občine Krško mag. Miran Stanko.

»Občina Brežice se je odločila za ustanovitev fakultete z vizijo doseči več ciljev. Glavni cilj je mladim v Posavju omogoči dostopnejši študij, pridobiti verodostojno izobraževalno inštitucijo z ugledom v širšem prostoru, ki bo mladim zagotovila kakovostno znanje, gospodarstvu pa strokovne kadre in podporo. Podpis sporazuma z Univerzo v Mariboru pomeni nadgradnjo odnosa med Fakulteto za turizem in Občino Brežice, saj prehajamo iz odnosa občine kot financerja v partnerski odnosna področju iskanja sredstev za razvoj. Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi lažje in uspešneje kandidirali za evropska sredstva,« pa je ob podpisu dejal župan Občine Brežice Ivan Molan.

Župan občine Krško, Miran Stanko o podpisu