franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Upokojenci spoznavali Prečno

Piše: R.K.

Čas objave:
21.04.2023 09:57

Društvo upokojencev Prečna je v torek pripravilo pohod "Spoznavajmo Dolenjsko", tokrat že 70. po vrsti. Društvo je predstavilo svoj kraj in njegove lepote. Pohoda se je udeležilo 190 pohodnic in pohodnikov.

Vas Prečna je manjše naselje v Mestni občini Novo mesto, ima pa kar nekaj zanimivosti. Sredi vasi stoji mogočna cerkev Sv. Antona Padovanskega, veliko župnišče, gasilski dom in Kulturni dom Alojza Colje, ki pa žalostno propada. Ima Konjeniški športni center v Češči vasi, tu je tudi edini velodrom v Sloveniji in ob njem bo kmalu tudi otvoritev bazena. Na meji z občino Straža je letališče Aero kluba Novo mesto, ki pa ima letališko stezo v občini Straža.

Po pozdravnem nagovoru predsednika DU Prečna g. Sikoška in predsednika KS Prečna g. Krapeža, so se pohodniki pod vodstvom g. Vidmarja, podali na 8,5 km dolg pohod.

Pot jih je vodila mimo pristave Luknja, nad dolino reke Temenice, do razvalin gradu Luknja, pod njim pa privre na dan reka Temenica. Tukaj so imeli pohodniki krajši postanek s predstavitvijo gradu Luknja, plezalne stene, hidroelektrarne in podzemne jame Luknja. Grad Luknja je v pisnih virih prvič omenjen leta 1351 in je veljal za enega najbolj utrjenih dolenjskih gradov. Eden od prvih lastnikov gradu je bil tudi znameniti Erazem Predjamski. Žal je bil grad po prvi svetovni vojni puščen propadanju, ker se je zadnji lastnik g. Seidel zaradi denarnih težav, plačila davka na strehe odločil, da ga razkrije in tako pusti v nemilosti propadanja. Nasproti razvalinam je plezalna stena, katero vzdržuje Alpinistično društvo Novo mesto in ima dve težavnostni smeri, primerne za težavnostno plezanje usposobljenih plezalcev, Hidroelektrarna Prečna je začela delovati leta 1920. Zaradi dotrajanosti so elektrarno 1. februarja 1972 zaprli in konzervirali, po temeljiti obnovi in rekonstrukciji pa so jo leta 1985 znova zagnali in deluje še danes. Jama Luknja se odpira v zatrepni dolini Luknja. Dolžina jame je 307 m, višina 12 m. Vodoravna jama ima dva vhoda. Pred vhodom v jamo je stalen izvir vode. Pri raziskovanju jame so odkrili veliko zanimivih stvari, ostankov še iz časa kamene dobe, veliko kamenega orodja, najdeno je tudi okostje alpskega svizca in orla, kot udi človeške kosti.

Nato so pohod nadaljevali pod gradom Luknja, nad ribogojnico, po Rudolfovi poti po gozdu, šli čez vas Suhor in nato zopet po gozdni poti proti Kuzarjevemu Kalu. 

Ustavili so se pri spominskem parku NOB iz leta 1981, predstavili zgodovino in pomen tega parka in naredili krajši postanek še na razgledni točki, od koder seže pogled na vzhodni del Slovenije in del Hrvaške. Pot so nadaljevali po gozdu proti Prečni, kjer jih je pri Domu krajanov pričakala pogostitev, ki so jo pripravile pridne roke članic Društva upokojencev Prečna. Prijetno druženje se je zaključilo s pohodniško himno in prepevanjem slovenskih pesmi. 

Organizator naslednjega pohoda Spoznavajmo Dolenjsko bo Društvo upokojencev Otočec.