palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto

Upor na gimnaziji pred 75. leti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.12.2016 07:48

1. decembra 2016, je minilo 75 let od dogodka, ki so ga italijanskemu okupatorju uprizorili gimnazijci novomeške gimnazije.

Mladi, vključeni v skojevske aktive in mladinsko organizacijo OF, je organizirala odpor zoper okupatorja z vstajanjem iz klopi in dvominutnim molkom držali v napetosti italijanske profesorje, ki so od njih zahtevali fašistični pozdrav in govorjenje v italijanskem jeziku. Izbran je bil dan spomina, 1. december , na združitev v enotno državo leta 1918. Zaradi tega dogodka je bilo izključenih preko 200 dijakinj in dijakov, ki so v večini odklonili vključevanje v mladinsko italijansko organizacijo. Kar nekaj mesecev je trajalo divjanje Italijanov, sledile so aretacije nekdanjih profesorjev , svobodoljubnih dijakov. V tem obdobju je okupatorju uspel poboj borcev Belokranjske čete na Gornjih Lazah, padla sta Maks Henigman in Ivan Bartolj, prvi novomeški partizan. Vse to ni zlomilo mladih, upornih izključenih dijakov saj se je več kot polovica le teh priključila partizanskemu boju. Novo mesto je v tem času pomenilo trdnjavo boja proti okupatorju, kar se je izražalo v zbrani hrani, obleki in drugih potrebščinah. Novo mesto je predstavljalo središče vstaje na Dolenjskem.
Spomin na ta dogodek, upora dijakov, je organizator proslave 270 letnice neprekinjenega delovanja Gimnazije Novo mesto vnesel v svoj prečudoviti program slavnostne akademije z naslovom; Za spoštovanje in znanje, s skladbami Na svoji zemlji/Marjan Kozina/, Komandant Stane/Karol Pahor in Vinko Štrucl, pesem Mirana Jarca, Skrivnostni romar.
To je bil del programa posvečenega vojnemu času v zares dolgi poti delovanja Gimnazije Novo mesto. Prečudovita pot mnogih, ki so s svojim delom in znanjem prinesli slavo in uspešnost dela profesorjev ene najstarejših izobraževalnih ustanov v tem prostoru.

V spomin na dogodek izpred petinsedemdesetimi leti so člani Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto, KO Mestne njive-Ločna-Mačkovec in vodstvo šole položili v preddverju Gimnazije Novo mesto šopek rdečih nageljnov pod spominsko ploščo in v sebi izrekli verz Severina Šalija; Mladi ste šli v boj ste šli umret za nas, za svobodo za novi svet.
Vsebino prispevka in slike podarja bralcem Jože Pečnik.