zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

Urejena pot do topa na Drski

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.09.2016 07:58

Krajani in krajanke krajevne skupnosti Drska iz Novega mesta bodo odslej lahko do zgodovinskega spomenika, bunkerja s topom iz druge svetovne vojne, dostopali po urejeni pešpoti.

Na pobudo Združenja borcev NOB Drska, da se uredi rekreacijsko-sprehajalno površino v okolici bunkerja, ki je bil do sedaj dostopen zgolj po neurejeni travnati površini, se je pozitivno odzvala Krajevna skupnost Drska, ki je skupaj z Mestno občino Novo mesto financirala projekt ureditve nove pešpoti. Pot povezuje parkirišče na Šegovi ulici z že obstoječo pešpotjo, ki poteka ob igriščih med blokoma na Šegovi ulici in vodi proti Ulici Slavka Gruma.

Štirioglati protitankovski bunker, ki so ga jeseni 1943 po italijanski kapitulaciji postavili Nemci, je bil leta 1992 razglašen za spomenik lokalnega pomena.. Leta 1952 so ob Titovem obisku Novega mesta na ploščad bunkerja namestili Škodin top iz prve svetovne vojne, ki ga je leta 2011 zamenjal nemški protiletalski top M38 PLT.


Vzpetina na kateri leži bunker nudi dober razgled na velik del Krajevne skupnosti Drska in bližnjo okolico. Gre za eno najbolj prepoznavnih točk krajevne skupnosti, ki je tudi izhodišče za tradicionalni pohod Novo mesto v žici, ki poteka vsako leto na Dan upora proti okupatorju 27. aprila.