IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

V Adrii Mobil zavračajo trditve o nevzdržnih pogojih dela

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.06.2016 15:10

V novomeški družbi Adria Mobil so nedavne anonimne navedbe, ki so jih povzeli tudi nekateri mediji, da naj bi tam zaradi okrepljenih naročil in slabih delovnih pogojev dva delavca padla v nezavest, zavrnili kot neresnične. Očitke so zavrnili tudi na območni izpostavi sindikata SKEI.

Iz Adrie Mobil so sporočili, da očitki, da so v primeru nezgod ali slabega počutja sodelavcev opustili skrbno ravnanje ter pozabili na človeški odnos do sodelavcev, ne držijo. Hkrati pa so očitke, da delavci ob poškodbah ne smejo klicati prve pomoči, označili za "neresnične in izrazito škodoželjne".

Dodali so, da je temperatura v proizvodnem objektu, ki se navaja kot vzrok za poškodbe, v petek - ko naj bi v nezavest padla dva delavca - ob koncu delavnika znašala 25 stopinj Celzija. V poletnem obdobju pa omenjeni proizvodni objekt umetno hladijo in prezračujejo.

V Adrii Mobil sicer letos beležijo veliko rast naročil, zaradi česar so v dobrem letu zaposlili 200 novih sodelavcev, sezonska dinamika evropske industrije počitniških vozil pa terja predvsem v prvi polovici leta večji obseg dela, ki je predviden tudi z delovnim koledarjem družbe, ki ga usklajujejo z zaposlenimi.

Ob vsaki nezgodi se kar se da hitro odzovejo in jo ustrezno raziščejo. Ne drži pa anonimni zapis, da je z izjemo odmorov pitje vode prepovedano. Dodali so, da sicer zadrževanje ob avtomatih za kavo, kar bi pomenilo motnjo v proizvodnem procesu, ni dopustno.

V Adrii Mobil imajo tudi ob odmoru za malico za zaposlene v proizvodnji vrsto let uveden dodatni 15-minutni odmor, so še med drugim zapisali.

Sekretar dolenjsko-belokranjske regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI) Dušan Velše je za STA danes dejal, da omenjene anonimne navedbe ne držijo.

Glede tega, da naj bi dva delavca padla v nezavest, je dodal, da se je to zgodilo le enemu. Vendar pa ne zaradi delovnih pogojev in temperature v prostoru, ki je po njegovih podatkih znašala 23 stopinj Celzija, temveč zato, ker omenjeni delavec boleha za padavico, je še povedal.

Sicer pa so po poročilu, objavljenem na spletnih strani Ljubljanske borze delničarji Adrie Mobil na majski skupščini potrdili nasprotni predlog večinskega družbenika družbe ACH za izplačilo dividend za preteklo leto v skupnem znesku 15 milijonov evrov, medtem ko je uprava skladno s svojim letnim in strateškim načrtom predlagala 11,5 milijona evrov.

Skupščina je podelila razrešnico upravi in nadzornemu svetu, za revizorja tekočega poslovnega leta pa imenovala ljubljansko družbo Ernest & Young.