franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

V Beli krajini toča v velikosti teniških žogic

Piše: R.K.

Čas objave:
20.07.2023 10:26

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so poročali o močnih sunkih vetra, nevihtnih celicah s točo in udarih strele. Južni del občine Metlika, območje Krasinca in Prilozja so bili še posebej tragično prizadeti, saj je debela toča povzročila obsežno škodo na objektih, avtomobilih in kmetijskih površinah.

Županja Martina Legan Janžekovič je izpostavila, da tako velike toče še niso imeli. Zaradi tega so se pojavile resne posledice na številnih objektih. Včeraj so  v Metliki preventivno evakuirali 208 otrok iz taborov. Toča ni prizadela samo Metlike, ampak tudi območje Gribelj v občini Črnomelj, kjer je več kot deset objektov utrpelo poškodbe. Nevšečnosti niso prizanesle niti Dolenjski. Neurje je poplavilo prostore osnovne šole v Šmarjeti. Številne intervencije so v teku, a med najbolj kritičnimi je sanacija ostrešja v preddvorskem vrtcu. Močan sunek vetra je podrl gradbeni oder, ki je bil nameščen na sončni elektrarni na strehi vrtca. Otrovi niso bili ogroženi, saj so paneli prebili le zgornjo plast kritine.Tudi župan preddvora je povedal, da so bili sunki vetra tako močni, da so  po ulicah leteli smetnjaki, z objektov je odnašalo razne dele , padala so tudi stoletna drevesa . 

Po prvih podatkih so iz regijskih centrov za obveščanje zabeležili približno 2218 dogodkov. Gasilci iz 432 gasilskih enot so odstranjevali podrta drevesa, elektro in telekomunikacijske drogove, prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, prečrpavali vodo iz poplavljenih prostorov in cestišč ter sodelovali pri evakuaciji občanov iz ogroženih območij. Na dvoru je veter razkril streho gasilnega doma, v občini Mirna je razkril strehe stanovanjske hiše in dveh gospodarskih poslopij.  Prebivalci so poročali, da tako velike toče na njihovem območju še ni bilo. Skupaj 125 gasilcev je na več, kot 50ih objektih pokrilo strehe s strešniki in folijo. V Novem mestu je močan veter razkril strehi na dveh večstanovanjskih objektih, na ulici Slavka Gruma je veter nagnil drevo na parkirišče z osebnimi vozili. V Mirni peči je močan veter podrl drevo na streho stanovanjske hiše. Med najbolj kritičnimi bo sanacija ostrešja na preddvorskem vrtcu, saj je močan sunek vetra podrl gradbeni oder na sončno elektrarno na strehi vrtca. V Trebanjskem gozdu je pod daljnovodom prišlo do udara električnega toka delavca Elektro Ljubljana. Poškodovanca so oskrbeli s pomočjo in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.