franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

V brežiški bolnišnici po poročanju medijev živo pacientko razglasili za mrtvo

Piše: STA

Čas objave:
07.04.2023 22:24

V Splošni bolnišnici Brežice so po poročanju medijev pred dvema tednoma 80-letno žensko razglasili za mrtvo in o smrti obvestili svojce. Slovenske novice, ki so prve pisale o dogodku, navajajo, da so svojci čez pol ure prejeli nov klic, v katerem jim je zdravnik pojasnil, da se je zmotil in da je pacientka še živa.

V bolnišnici Brežice so potrdili zaplet. "Do neljubega dogodka je prišlo zaradi neupoštevanja protokola lečečega zdravnika glede ugotavljanja smrti pacientke," je za Slovenske novice pojasnila direktorica bolnišnice Brežice Anica Hribar.

Sobni zdravnik je svojce o smrti obvestil, še preden je bila smrt potrjena z EKG-zapisom, je še povedala Hribar in dodala, da je v protokolu določeno, da svojce o smrti pacienta obvestijo, ko je smrt potrjena z EKG-zapisom. Zdravnik pa je stanje bolnice ocenil le s prostim očesom, potem pa se je oglasila, ker jo je zeblo.

Po navedbah direktorice bolnišnice je bila sicer pacientka ves čas v sobi, kjer se je zdravila, saj po protokolu ravnanja z umrlimi velja pravilo, da leži umrla oseba še dve uri po ugotovljeni smrti na oddelku bolnišnice. Svojci pa naj bi prejeli pravo informacijo o zdravstvenem stanju pacientke le 30 minut po prvem klicu, v katerem jih je zdravnik obvestil, da je pacientka umrla. Zdravnik je za napako prejel opomin.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da iz bolnišnice niso dobili poročila oz. sploh kakršnekoli informacije o nezaželenem dogodku. O njem so izvedeli iz medijev ter takoj "ustrezno urgirali". Informacije sedaj prihajajo, ko bodo uradne, pa se bodo lahko ustrezno odzvali, je dejal minister. Komentiranje dogodka v tem trenutku pa bi bilo z njegove strani nestrokovno, predvsem pa prejudicirano, je ocenil.

Dobro je, da se je vse srečno izteklo, je dejal minister in dodal, da pa je slabo, "da se je zgodilo nekaj in nihče o tem ni bil obveščen". Ravno zato po njegovih besedah še toliko bolj potrebujemo agencijo za nadzor in kakovost v zdravstvu, kjer bodo morali vsi izvajalci tak dogodek sporočiti takoj.