nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Brežice

V Dobovi uradna predaja komunalno urejene obrtne cone

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
07.06.2016 12:41

Občina Brežice, ki je maja končala z naložbo komunalnega opremljanja obrtne cone v Dobovi, je danes opoldne uradno predala svojemu namenu. Za naložbo v dobovsko obrtno cono je namenila približno 410.000 evrov, nakup tamkajšnjih zemljišč za mala in srednja podjetja pa je tudi pripravljena subvencionirati v do dveh petinah.

Po podatkih brežiške občine so v okviru komunalnega opremljanja dobovske obrtne cone uredili tamkajšnjo fekalno in meteorno kanalizacijo, vodovod, kabelsko kanalizacijo za elektriko, javno razsvetljavo, cestno infrastrukturo in položili optične povezave. Uporabno dovoljenje pa pričakujejo prihodnji teden, je za STA povedal brežiški župan Ivan Molan.

Sicer pa je Občina Brežice letos razpisala subvencije za nakup zemljišč v tamkajšnji in drugi brežiški obrtni coni Brezina. V Dobovi so eno tako zemljišče že oddali, na voljo pa so še štiri.

Glede omenjenih subvencij je župan pojasnil, da imajo kandidati zanje skupaj na voljo 100.000 evrov, do navedene denarne podpore pa so upravičena podjetja, ki bodo z namenom gradnje novega obrata ali svoje širitve kupila zemljišča v okviru prostorsko urejenih brežiških poslovnih in obrtnih con.

Prejemniki subvencij morajo začeti s poslovanjem najkasneje v dveh letih od prejema pomoči oz. subvencije, delovna mesta morajo ohraniti vsaj tri leta in svojo dejavnost izvajati še vsaj pet let po končani naložbi.

Občina je sicer nakup zemljišč za mala in srednja podjetja pripravljena podpreti v do dveh petinah, za velika podjetja pa v do 30 odstotkih cene zemljišča, je še povedal Molan.

Po podatkih Podjetniškega centra Brežice dobovska obrtna cona leži ob regionalni cesti in mednarodni železniški progi Ljubljana-Zagreb. Omenjena regionalna cesta jo povezuje tudi s šest kilometrov oddaljeno dolenjsko avtocesto.

Njena prednost je bližina mednarodnega cestnega in železniškega mejnega prehoda. Dobovska obrtna cona ima dobro geostrateško lego, saj je cestno in železniško neposredno povezana s sosednjo Hrvaško, so še zapisali v Brežicah.

Ivan Molan, župan občine Brežice