zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

V Dolenjskem muzeju razstava Arhivi

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.01.2017 09:41

V Dolenjskem muzeju v Novem mestu bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo slovenske arhivske dediščine. Postavitev z naslovom Arhivi - zakladnice spomina prinaša izbor gradiva, ki ga hranijo v desetih slovenskih arhivih. Skupaj hranijo 75 kilometrov gradiva, najstarejši arhivski primerki pa izvirajo iz druge četrtine 9. stoletja.

Razstava po podatkih pripravljavcev poleg najlepših in najpomembnejših dokumentov ponuja nekakšen prerez ali vzorec ohranjenega arhivskega gradiva, ki poleg lepote razodeva tudi življenje ljudi različnih slojev, njihovo okolje in čas, njihova hotenja, načrte, delo in dosežke pa tudi stranpoti.

Na 25 panojih prinaša reprodukcije več kot 140 dokumentov, ki segajo od pokarolinškega zgodnjega srednjega veka do leta 1990. Vsak dokument spremljajo naslov, podatki o času nastanka in kratek vsebinski opis, prav tako je navedeno nahajališče izvirnika.

Razstavo so popestrili z več digitalnimi projekcijami arhivske filmske produkcije, s starejšimi fotografijami in z razglednicami, s katastrskimi kartami, pregledom razvoja matičnih knjig in z nekaj deset dokumenti, ki predstavljajo življenje in delo generala Rudolfa Maistra.

Gostovanje razstave so pripravili skupaj z novomeško Enoto za Dolenjsko in Belo krajino Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Na njej bo hkrati na ogled tudi izbor izvirnega arhivskega gradiva iz fondov in zbirk omenjene arhivske enote ter Dolenjskega muzeja.

Pri pripravi razstave so sodelovali še Arhiv Republike Slovenije, pokrajinski arhivi iz Kopra, Maribora in Nove Gorice, zgodovinski arhivi iz Celja, Ljubljane in Ptuja ter nadškofijski arhivi iz Ljubljane, Maribora in Kopra.

Razstava bo v mali dvorani Dolenjskega muzeja na ogled do 18. februarja.