Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Črnomelj

AVDIO: V Domu starejših občanov Črnomelj začeli popožarno sanacijo

Piše: STA

Čas objave:
03.01.2018 14:28

V Domu starejših občanov (DSO) Črnomelj so začeli sanirati v decembrskem požaru poškodovani trakt tamkajšnjega drugega nadstropja.

Po lastnem popisu in s pomočjo izvedencev so škodo ocenili na slabih 130.000 evrov, ker so se sanacije lotili v okviru načrtovane prenove omenjenega trakta, pa bo celotna naložba skupaj z davkom znašala 270.000 evrov.

Direktorica DSO Črnomelj Valerija Lekić Poljšak je povedala, da bodo naložbo pokrili z zavarovalnino, katere znesek še ni znan, in z lastnimi sredstvi. Del sanacijskih stroškov naj bi pokrilo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sanacijo nameravajo končati konec februarja in prenovljeni trakt uradno odpreti ob marčevskem praznovanju 30-letnice delovanja črnomaljskega DSO. Tamkajšnje delo sicer poteka nemoteno.

Direktorica je dodala, da so sanacijska dela danes začeli električarji in zidarji in da so to začeli z obrtniško-gradbenimi deli.

V omenjenem traktu B drugega nadstropja je drugače nastanjenih 25 oskrbovancev, ki so jih po požaru začasno razporedili po drugih sobah, tako da si te delijo z drugimi. Med omenjenimi sanacijsko-prenovitvenimi deli novih oskrbovancev ne bo bodo sprejemali, je še povedala Lekić Poljšakova.



Zakaj je zagorelo, sicer še ni znano. Na Policijski upravi Novo mesto so danes povedali, da je policija opravila ogled požarišča in zavarovala sledi. Skušali so izključiti določene možnosti, a preiskave v celoti še niso končali.

V črnomaljskem DSO oz. v eni tamkajšnjih sob drugega nadstropja je sicer zagorelo v nedeljo, 17. decembra. Gasilci so evakuirali 69 ljudi iz drugega in tretjega nadstropja. Reševalci nujne medicinske pomoči so na kraju poskrbeli za 16 ljudi, od teh so jih šest odpeljali v novomeški urgentni center, kjer so jim pomagali s kisikom. Huje opečeni oskrbovanec, pri katerem je zagorelo in so ga odpeljali v ljubljanski klinični center, je tam umrl.

V Domu starejših Črnomelj sicer skrbijo za nekaj manj kot 200 oskrbovancev.

Obsežnejših požarov v slovenskih domovih za starejše doslej ni bilo, je pa februarja lani zagorela elektro omarica v domu v Veliki Polani. Posredovali so gasilci, ki so požar pogasili. Ker se je dim širil po ceveh po objektu, so iz doma evakuirali 62 ljudi.

Direktorica Doma starejših občanov Črnomelj Valerija Lekić Poljšak o sanaciji in prenovi