Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

V Galeriji Simulaker razstava Lakota-Rdeča fotografa Gorana Bertoka

Piše: STA

Čas objave:
26.03.2021 14:15

V novomeški galeriji bodo drevi ob 19. uri odprli fotografsko razstavo Lakota-Rdeča Gorana Bertoka. Predstavljen bo fotografski niz Lakota, ki so ga v Galeriji Photon v Ljubljani premierno predstavili lani, za novomeško postavitev pa so mu dodali še dvoje novonastalih video del. Razstava bo na ogled do 25. aprila.

Bertok sodi med prepoznavnejše akterje sodobne slovenske fotografije. S svojim delom se dotika nekonvencionalnih, obrobnih in tabuiziranih tem, predvsem skozi osrednji motiv človeškega telesa, njegove ranljivosti ter minljivosti, so sporočili iz Simulakra.

Tudi v najnovejši seriji se ukvarja s krhkostjo človeškega telesa. Vendar tokrat iz nekoliko drugačne perspektive. Predstavlja namreč mučeno, izčrpano telo, ki je posledica odločitve posameznika, da se izpostavi skrajnim fizičnim in psihičnim izkušnjam odpovedovanja hrane, so pojasnili.


Bertok izkušnjo anoreksije primerja z nekaterimi drugimi mejnimi izkušnjami, s katerimi se je ukvarjal v svojih prejšnjih serijah. Namen projekta - režirane studijske fotografije - je spraševanje o sami naravi telesnosti, odnosa do telesa in bolečine, pa tudi do minljivosti.

Montažo video posnetkov je opravil Rajko Bizjak, za zvočno opremo je poskrbel skladatelj Aldo Kumar.

Goran Bertok se je leta 1963 rodil v Kopru. Na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani je diplomiral leta 1989. Stalnica njegovega fotografskega dela je človeško telo. Zadnja leta je med drugim razstavljal v Ljubljani, na Dunaju, v Pulju, Ribnici in v Slovenju Gradcu.