profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Grosuplje

V Grosupljem obeležujejo 95. obletnico odkritja Županove jame

Piše: STA

Čas objave:
13.06.2021 09:19

V občini Grosuplje letos obeležujejo 95. obletnico odkritja Županove jame; 26. maja 1926 jo je odkril župan takratne občine Št. Jurij Josip Perme. Po bližnjem griču Tabor je imela dolga desetletja ime Taborska jama, leta 1996 so jo po referendumu preimenovali v Županovo jamo. Gre za razgibano jamo z raznovrstnimi kapniki.

Z jamo upravlja društvo Županova jama - turistično in okoljsko društvo Grosuplje, ki ga vodi Damjan Viršek Ravbar.

Po njegovih besedah je do odkritja jame prišlo pa zaslugi radovednosti takratnega župana Permeta. V vasi Velike Lipljene, osem kilometrov južno od Grosupljega, so namreč poznali takratno jamo Ledenico, ki danes predstavlja eno od osmih dvoran Županove jame. Okoli nje je bilo več brezen, med katerimi se je eno zdelo Permetu, ki se je zanimal za kraški svet, posebej zanimivo. S sovaščanom in njunima sinovoma se je spustil vanj in odkril današnjo Permetovo dvorano ter druge nove predele podzemlja, danes skupaj znane kot Županova jama.


Že v naslednjem letu je bila jama pripravljena na sprejem prvih obiskovalcev. Večje spremembe je doživela v letu 1935, ko so z umetnim prekopom povezali dvorano Ledenico in novo odkrite predele ter s tem poenostavili vstop za obiskovalce.

Županova jama
Županova jama
Županova jama


Danes je jama ena od manjših za turistični obisk urejenih kraških jam, ki jih je mogoče obiskati v Sloveniji. Njen sistem je dolg okoli 700 metrov in ima osem dvoran, ki so si med seboj zelo različne. "V primerjavi z drugimi jamami, ki so odprte za turistični obisk, je Županova jama zelo razgibana in raznolika," pravi Viršek Ravbar. V njej je mogoče opazovati kapnike vseh oblik in barv ter več različnih kraških podzemnih pojavov, kot so prepadi, brezna in sigaste ponve. Dvorane so v več etažah, zaradi česar je pot po jami bolj razgibana, pravi.

Ogled jame, ki traja kakšno uro, je brez predhodne najave mogoč ob sobotah in nedeljah ob 11., 13. in 15. uri, ob zaključevanju epidemije pa razmišljajo tudi, da bi bili v juliju in avgustu odprti vsak dan. Za skupine, ki predstavljajo večji del obiskovalcev, je po vnaprejšnjem dogovoru obisk mogoč kadar koli. Obisk jame obiskovalci pogosto dopolnijo še z ogledom Tabora Cerovo in obiskom Vodomčevega gaja, še pravijo v omenjenem turističnem društvu.

Predsednik društva, ki upravlja z Županovo jamo, Damjan Viršek Ravbar o njeni notranjosti