stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Grosuplje

V Grosupljem simbolično obeležili priklop na zemeljski plin

Piše: STA

Čas objave:
05.11.2021 06:11

V občini Grosuplje so danes simbolično obeležili priklop na plin, ki ga bo v občino preko Škofljice dobavljala Energetika Ljubljana. Nanj bodo v prvi fazi priključeni vsi, ki so se do zdaj ogrevali preko daljinskega ogrevanja grosupeljske komunale, nato načrtujejo tudi izgradnjo omrežja za individualne porabnike, pravi župan Peter Verlič.

Po županovih besedah je plin v Grosuplje stekel že v ponedeljek, danes pa so na Adamičevi ploščadi v Grosupljem še simbolično obeležili njegov priklop.

Ideja, da bi v občini dobili mestni plin, se je po Verličevih besedah pojavila že leta 2006, izvedljiva pa je postala po letu 2011, ko je občina plin kot energent vključila v lokalni energetski načrt. "Za to smo se odločili, ker je bilo daljinsko ogrevanje v Grosupljem urejeno na nafto, ki je bila takrat zelo draga, in tudi zato, ker je plin ekološko bolj sprejemljiv," je za STA dejal župan.


Na plin bodo po njegovih besedah v prvi fazi priklopljeni vsi odjemalci, ki so se do zdaj ogrevali prek daljinskega ogrevanja Javnega komunalnega podjetja Grosuplje, kot so na primer Sončni dvori ali javni objekti, v prihodnje pa nameravajo nanj priključiti tudi individualne hiše v vsaj dveh največjih krajevnih skupnostih, to je Šmarju-Sap in Grosupljem. Na plin naj bi se lahko priklopila tudi industrija.

Župan je prepričan, da se bo priklop na plin poznal pri stroških za ogrevanje, pa tudi pri ogljičnem odtisu.

Simboličnega priklopa na plin so se danes udeležili direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Peter Horvat. Istočasno so namreč obeležili tudi 10-letnico delovanja podaljšanje linije LPP iz Ljubljane do Grosupljega. Verlič pravi, da so prebivalci linijo 3G dobro sprejeli in je ena bolj donosnih linij LPP. Želijo si, da bi pogostnost vožnje avtobusov LPP še povečal.

Grosupeljski župan Peter Verlič

O razlogih za prehod na plin