nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Grosuplje

V Grosupljem z izgradnjo še drugega zadrževalnika nad težave s poplavami

Piše: STA

Čas objave:
19.09.2022 10:59

V Grosupljem so končali gradnjo zadrževalnika Veliki potok, s katerim naj bi v veliki meri rešili težave s poplavami do obsega 100-letnih vod. Pred poplavami bo ščitil predvsem središče mesta. Zadnje dni, ko so del države zajele obilne padavine, je tudi že uspešno prestal prvi preizkus.

Gradnjo zadrževalnika, ki lahko zdrži do 573.355 kubičnih metrov vode in varuje do obsega 100-letnih vod, so v občini začeli poleti 2020. Glavna gradbena dela so bila končana spomladi, konec avgusta so ga priključili še na električno omrežje. Za nekaj več kot šest milijonov evrov je zadrževalnik zgradilo podjetje CGP.

Kot navajajo na občini Grosuplje, gre za suhi zadrževalnik visokih voda, kar pomeni, da se nivo vode pred pregrado poveča samo v času poplav. Talni izpust se regulira z zapornico, predvsem zaradi naravovarstvenih ukrepov pa je vedno zagotovljen minimalni pretok vode. Pregrada zadrževalnika je visoka 15 metrov in dolga nekaj več kot 200 metrov.



Za gradnjo zadrževalnikov so se v Grosupljem odločili zaradi stalne nevarnosti poplav, tako v samem mestu kot v njegovi okolici. V zadnjih 30 letih, pa tudi prej, je bilo namreč mesto z okolico večkrat poplavljeno, najbolj leta 2010.

Leta 2008 je občina najprej zgradila zadrževalnik Bičje, zdaj še zadrževalnik Veliki potok. Njegova naloga bo ščitenje središča mesta pred poplavami Grosupeljščice, kakor se Veliki potok imenuje v spodnjem delu. Da bodo dosegli želeno stopnjo varnosti, bodo morali sicer v občini urediti še njeno strugo, kar pa naj ne bi predstavljalo večjega izziva.