volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

V jutranji nesreči hudo poškodovana peška

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.01.2016 14:12

Na Ljubljanski cesti v Novem mestu se je zjutraj zgodila prometna nesreča, v kateri se je hudo poškodovala peška. Novomeški policisti so tudi sporočili, da je peška, ki je bila udeležena v prometni nesreči, ki se je v Metliki zgodila 5. januarja, včeraj umrla v bolnišnici.

HUDO POŠKODOVANA PEŠKA
Novomeški policisti so bili danes nekaj pred 6.30 obveščeni o prometni nesreči na Ljubljanski cesti v Novem mestu. Ugotovili so, da je 43-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v 51-letno peško, ki je pravilno prečkala cesto. Reševalci so poškodovano peško odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za hujše poškodbe.

UMRLA UDELEŽENKA PROMETNE NESREČE V METLIKI
Iz bolnišnice so novomeške policisti obvestili, da je včeraj umrla 83-letna ženska, ki je bila 5. januarja udeležena v prometni nesreči v Metliki. Policisti so takrat po opravljenem ogledu kraja prometne nesreče ugotovili, da je 49-letni voznik osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčil v 83-letno peško, ki je pravilno prečkala cesto. Hudo poškodovano peško so reševalci odpeljali v bolnišnico.

PEŠCI V TEM LETNEM ČASU MED NAJBOLJ OGROŽENIMI UDELEŽENCI V CESTNEM PROMETU

Policisti Policijske uprave Novo mesto so v letu 2015 obravnavali 1278 prometnih nesreč (1287 v letu 2014). V prometnih nesrečah je v letu 2015 umrlo 9 (7) ljudi, 84 (71) je bilo hudo poškodovanih, 534 (512) pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe.

Letos so na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrli že trije ljudje (dve peški in voznik osebnega avtomobila). V zadnjih treh letih je zaradi posledic prometnih nesreč umrlo sedem pešcev, kar predstavlja petino vseh umrlih v prometnih nesrečah.

Policisti ugotavljajo, da se v tem letnem času poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Voznike osebnih avtomobilov in tovornih vozil opozarjamo, naj bodo pozorni na pešce, še posebej takrat, ko se vozne razmere poslabšajo in se zmanjša vidljivost. Ob sneženju naj pred vožnjo dosledno očistijo vsa stekla na vozilu, saj sneg in led na stekli še dodatno zmanjšujeta vidljivost.

Pešci naj ustrezno poskrbijo za svojo vidnost. Nosijo naj svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (ponoči, v megli..) pa naj uporabljajo odsevna telesa. Hodijo naj ob levem robu vozišča in cesto prečkajo le na označenih prehodih za pešce. Pred prečkanjem naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in da bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo ustavili pred prehodom. Vozniki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo tudi na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.