zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Kočevje

V Kočevju nadaljevanje projekta Kočevski les

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.07.2015 15:19

Občina Kočevje in partnerji so v okviru marca ustanovljenega območnega lesno-predelovalnega centra Kočevski les ob občinski toplarni začeli graditi energetsko infrastrukturo in pripadajoče objekte, prvi sušilnici lesa pa nameravajo postaviti septembra. V naložbo bo občina, ki se želi energetsko osamosvojiti, vložila lastnih 380.000 evrov.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je za STA povedal, da bodo najprej zgradili dve sušilnici, prvo za 100 in drugo za 50 kubičnih metrov lesa. Delovati naj bi začeli oktobra, kasneje jima nameravajo dodati nove. Njihov cilj je, da bi v Kočevju za lastne in zunanje potrebe na leto posušili od tri do štiri tisoč kubičnih metrov lesa, je dodal.

V kočevski občini so tudi sprejeli strategijo gospodarjenja z občinskimi gozdovi, ki jim omogoča podpis koncesijske pogodbe, s katero bo podjetje Kočevski les dobilo v posest in upravljanje občinske gozdove.

Omenjena koncesija pa se od državne razlikuje v tem, da mora koncesionar z gozdom gospodariti tako, da les oz. lesno surovino najprej zagotavlja domačim predelovalcem in ga šele nato lahko prodaja drugam, je pojasnil župan.

Sicer pa nameravajo celoten projekt izvesti v treh korakih. Po ustanovitvi in registraciji podjetja ter imenovanju Aleša Marolta za njegovega direktorja bodo najprej razširili zdajšnje daljinsko toplotno ogrevanje in zgradili omenjeni sušilnici lesa.

Poleg dveh že zaposlenih naj bi v Kočevskem lesu letos zaposlili še najmanj tri ljudi. V primeru večjih potreb naj bi nato zgradili še dve ali več sušilnic in nekaj drugih objektov. Predvidoma prihodnje leto pa še skupaj s partnerji, med katerimi sta tudi kočevska Lesoj in Gozdarstvo Grča, obrat izdelave lesnih plošč.

V končnem delu projekta Kočevskega lesa bi radi sedanjo kotlovnico prihodnje leto nadgradili s kogeracijsko soproizvodnjo električne energije. Pri tem naj bi šlo za do 10-milijonsko naložbo, ki jo nameravajo izvesti z evropskim razpisnim denarjem, takoj ko bo država to omogočila. Projekt so že pripravili.

Njihov cilj je, da občinski les na domačem območju razžagajo in posušijo ter s tem njegovo vrednost najmanj podvojijo, hkrati pa zagotovijo nova delavna mesta. Kot predvidevajo, so z uresničenjem vseh projektov, povezanih z lesom in njegovo predelavo, v Kočevskem lesu dobre možnosti, da bi tam prihodnje leto zaposlovali približno sto ljudi.

Skušali bodo pritegniti čim več partnerjev in poiskati denarne vire za nadaljevanje in nadgradnjo lesno-predelovalne dejavnosti, ki ima na Kočevskem dolgo tradicijo. Pri svojem delovanju pa se nameravajo vključiti v verigo lesnih centrov jugovzhodne Slovenije oz. povezati s šentrupertskim in straškim lesnim centrom, je še potrdil Prebilič.