stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

FOTO: Kakšen bo nov vrtec v Kočevju?

Piše: STA

Čas objave:
15.10.2018 08:46

Kočevska občina je nedavno predstavila na razpis prispele arhitekturne rešitve za gradnjo novega 16-oddelčnega otroškega vrtca v Kočevju. Prvo nagrado so podelili dvema rešitvama, za eno od teh pa se bodo odločili po pogajanjih z izvajalci. Izbrani zasebnik bo namreč na podlagi izbrane rešitve vrtec sprojektiral, zgradil in ga 15 let upravljal. Prvo nagrado sta prejeli dve od prispelih rešitev in bili tudi že predstavljeni usposobljenemu prijavitelju za javno-zasebno partnerstvo. Razstava bo na ogled do 30. oktobra.

maketa_prve_nagrade_.jpg
Maketa prve nagrade pod šifro 02
Občina Kočevje

S kočevske občine so sporočili, da nameravajo vrtec graditi v javno-zasebnem partnerstvu, izbrani zasebnik pa bo po pretečenem obdobju njegovega upravljanja tega občini predal v trajno last.

Vrednost naložbe so po obeh predlaganih rešitvah ocenili na približno pet milijonov evrov brez davka. Na kočevski občini pričakujejo, da bodo graditi začeli prihodnje leto in končali leta 2020. Na razpis za arhitekturne rešitve je sicer prispelo sedem rešitev, so dodali.

Po podatkih kočevske občine so natečaj za arhitekturne rešitve izvedli s sodelovanjem Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, z novim kočevskim vrtcem pa bi radi nadomestili odslužene prostore v vrtčevskih enotah Čebelica in Kekec.

Cilj projekta je izgradnja vrtca z vsemi spremljajočimi, pomožnimi prostori, ki bodo prostorsko in uporabno ustrezali projektni nalogi. Namen natečaja pa je, da za gradnjo na opredeljenem mestu dobijo prostorsko rešitev, ki bo kar najbolje umeščena v okolje in bo imela ustrezno uporabno, arhitekturno in oblikovno podobo ter bo skoraj nič-energijska.

Ena od prvonagrajenih arhitekturnih rešitev je delo ljubljanskega podjetja Arhi-Tura, drugo so podelili ljubljanskemu podjetju Svet vmes, so še sporočili s kočevske občine.


Občina Kočevje je v letošnjem letu pristopila k projektu za izgradnjo novega 16-oddelčnega vrtca, ki bo nadomestil dotrajane prostore v enotah Čebelica in Kekec. Letos maja je bil tako v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavljen projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za izgradnjo 16-oddelčnega vrtca v Občini Kočevje. Cilj projekta je izgradnja vrtca z vsemi spremljajočimi, pomožnimi prostori, ki bodo prostorsko in funkcionalno ustrezali projektni nalogi. Namen natečaja je, da se za izgradnjo na opredeljeni lokaciji pridobi prostorsko rešitev za vrtec, ki bo kar najbolje umeščen v obstoječe okolje in bo imel ustrezno funkcionalno, arhitekturno in oblikovno podobo ter bo to skoraj nič-energijska stavba.

Na natečaj je prispelo sedem rešitev. Strokovna komisija, katero so pod vodstvom Mojce Gregorski, univ. dipl. inž. arh., sestavljali člani s strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije ter člani s strani Občine Kočevje, je izbrala dve rešitvi, ki sta prejeli priznanje, in dve rešitvi, ki sta prejeli prvo nagrado. Slednji sta bili tudi že predstavljeni usposobljenemu prijavitelju družbi Esotech iz Velenja, ki bo pristopila k pogajanjem z obema nagrajencema. Izgradnja vrtca bo namreč izvedena po postopku javno-zasebnega partnerstva, kjer bo izbrani zasebnik na podlagi izbrane rešitve vrtec sprojektiral, zgradil, ga določeno obdobje 15 let upravljal in nato predal v trajno last Občini Kočevje.

Ena od prvonagrajenih arhitekturnih rešitev je delo podjetja ARHI-TURA d.o.o. Ljubljana (pod delovno šifro 02), za katero je strokovna komisija zapisala: »Natečajni elaborat je bil med vsemi prispelimi elaborati prepoznan kot tisti, ki najbolj uspešno odgovarja na relativno kompleksne zahteve urbanističnega konteksta, prostorske organizacije, orientacije, povezovanja velikega števila uporabnikov ter ekonomičnosti gradnje. Odlikuje ga izjemno kompaktna zasnova, enostavna orientacija znotraj objekta, kratke komunikacijske poti in primerljivi pogoji za vse igralnice.«

Druga prva nagrada je šla v roke podjetja SVET VMES d.o.o. Ljubljana (pod delovno šifro 06). Tu je strokovna komisija svojo odločitev obrazložila z besedami: »Elaborat je med vsemi prispelimi rešitvami edini, ki znotraj strogih pravil zakonodaje, omejitve velikosti parcele in obsežni zahtevani površini igralnih in zunanjih površin vrtca, zasnuje inovativno in tipološko drugačno stavbo vrtca. Avtorji s prikazom podrobneje določenih rešitev izkazujejo dobro poznavanje zasnove in organizacije vrtca kot tudi njegovega delovanja v praksi, še posebej v segmentu uporabe materialov, zasnovi ambientov in ureditvi zunanjih površin igrišča. Elaborat ima za razliko od nekaterih drugih rešitev nekoliko manj jasno zasnovo komunikacijskih poti in orientacije znotraj objekta, a je prav kakovost ambienta in otrokom prilagojena zasnova projekta tista, ki je v procesu ocenjevanja elaboratov nedvoumno prepričala tako uporabnika kot stroko.«

Ocenjena vrednost obeh objektov se giblje v višini okrog 5 milijonov evrov brez ddv. Končna vrednost investicije bo znana po zaključenih pogajanjih z zasebnikom, ko bo sprejeta tudi odločitev o oddaji naročila. Na Občini Kočevje pričakujejo, da bi se gradnja novega vrtca pričela v letu 2019 in zaključila leta 2020. Župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič je ob odprtju razstave arhitekturnih rešitev izrazil zadovoljstvo, saj si otroci zaslužijo sodoben, kakovosten in predvsem varen prostor.

vladimir prebilic zupan obcine kocevje.jpg
Župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič
Občina Kočevje


Ocenjena vrednost obeh objektov se giblje v višini okrog 5 milijonov evrov brez ddv. Končna vrednost investicije bo znana po zaključenih pogajanjih z zasebnikom, ko bo sprejeta tudi odločitev o oddaji naročila. Na Občini Kočevje pričakujejo, da bi se gradnja novega vrtca pričela v letu 2019 in zaključila leta 2020. Župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič je ob odprtju razstave arhitekturnih rešitev izrazil zadovoljstvo, saj si otroci zaslužijo sodoben, kakovosten in predvsem varen prostor.