nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki prepoved avtobusne vožnje v mestnem jedru

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
02.10.2016 10:51

V Kostanjevici na Krki bo v ponedeljek začela veljati prepoved avtobusnega prometa v mestnem jedru, obenem pa bodo v bližini odprli novo avtobusno postajališče s parkiriščem. Občina je za postajališče skupaj z davkom odštela približno 200.000 evrov. V ponedeljek se v Kostanjevici začenja tudi prenova prekopske vpadnice.

Kostanjeviški župan Ladko Petretič je za STA povedal, da bodo z novim postajališčem in parkiriščem pri bližnjem mostu za pešce zgodovinsko jedro tega dolenjskega otoškega mesta razbremenili avtobusnega prometa.

Hkrati pa bodo z njegovo in prepovedjo vožnje za težka vozila približno za tretjino podaljšali življenjsko dobo dveh lesenih mostov preko Krke z omejeno nosilnostjo dvanajstih ton.

Sicer občina v skrbi za boljšo prometno varnost ureja tudi pločnik od novega postajališča proti mestu, na omenjenem odseku pa je poskrbela tudi za novo preplastitev cestišča.

V okviru ureditve in izboljšanja prometne povezave Kostanjevice na Krki bo tudi Direkcija RS za ceste, ki je med letoma 2010 in 2011 prenovila oba kostanjeviška lesena mostova, v ponedeljek začela s prenovo močno načete in poškodovane vpadnice od Prekope do Dob pri Kostanjevici, za poškodovane dele vozišča na kostanjeviškem otoku pa je poskrbela občina.


Promet na omenjeni cesti od Prekope bo v času prenove potekal enosmerno, je še opozoril Petretič.

Prometno razbremenitev kostanjeviškega jedra je sicer predvidel že odlok o ureditvenem načrtu spomeniško zaščitenega mestnega jedra iz leta 1995, v omenjenem najstarejšem dolenjskem mestu pa si od leta 2009, ko so odprli tamkajšnjo sodobno obvoznico, prizadevajo za prometno razbremenitev dveh glavnih mestnih ulic.

Po novi prometni ureditvi bodo avtobusi z obiskovalci kostanjeviškega mestnega jedra lahko ustavljali in obračali na novem parkirišču ob tamkajšnji mostni brvi za pešce oziroma t. i. tercijalskem mostu. Prometna ureditev za avtobusno vožnjo do Galerije Božidarja Jakca v kostanjeviškem gradu pa ostaja nespremenjena.