pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki razstava donacije Antona Vindišarja

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
26.08.2016 11:16

V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo umetnin, ki so jih tej ustanovi podarili dediči predlani umrlega župnika Antona Vindišarja. Ta je v Kostanjevici na Krki služboval med letoma 1964 in 1971, podarjena zbirka pa obsega 50 likovnih umetnin s pretežno sakralno motiviko.

Med deli, ki jih je galerija v dar dobila lani, je tudi več upodobitev Kostanjevice na Krki. Kot so sporočili iz kostanjeviške galerije, med najvrednejše umetnine iz Vindišarjeve zapuščine sodijo dela, ki se avtorsko navezujejo na zbirke, ki jih hranijo v galeriji. Izpostavili so kip Marije z Jezusom Franceta Kralja in dela Toneta Kralja.

Nekaj podarjenih del so uvrstili v prenovljeno zbirko Gorjupove galerije v kostanjeviški Osnovni šoli Jožeta Gorjupa, v pogodbi, ki so jo podpisali z dediči, pa so se zavezali, da bodo vso donacijo z ustreznim spremnim katalogom predstavili javnosti.

Vindišar je bil velik ljubitelj in zbiralec tako umetniških del kot tudi predmetov in knjig, predvsem povezanih s sakralno tematiko. Njegova zbirka je vsebovala preko sto različnih predmetov. Zbrane umetnine so bile izraz prijateljske naklonjenosti umetnikov, prijateljev in znancev, sicer pa svoje zbirke ni sestavljal po strokovnih vzgibih in poznavalskih merilih.


Avtorje podarjenih del je mogoče povezati s tistimi, ki jih je spoznal v Kostanjevici na Krki, mednje pa so sodili umetniki Tomaž Kvas, Stane Kregar, Rafaela Potokar, Rudi Simčič, France Gorše, Lojze Perko, France Godec, pleterski pater Wolfgang Kogler in kiparja Stane Jarm ter Peter Jovanovič, medtem ko so slike Vladimirja Lamuta in zagrebškega avtodidakta Zvonimirja Mušića starejšega datuma.

Ko je iz Kostanjevice na Krki odšel v Križe pri Tržiču, je stike z nekaterimi umetniki ohranil, hkrati jih je navezal z mlajšimi, kot je Katarina Zaplotnik. V Sv. Lenartu pa je prijateljeval z Majo Šubic in ruskima umetnikoma, zakoncema Mašo in Nikolajem Mašukovom.

Župnik Anton Vindišar, po rodu Ljubljančan, je mašniško posvečenje prejel leta 1955. Po enoletnem duhovniškem pomočništvu v Kranju je med letoma 1957 in 1960 kot kaplan služboval v Semiču in nato kot župnik v Begunjah na Notranjskem. Po Kostanjevici na Krki je služboval še v Križah pri Tržiču in v Sv. Lenartu nad Lušo, kjer je predlani umrl in je tudi pokopan.