Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice

V Krškem podelili Prešernove plakete in priznanja

Piše: Občina Krško

Čas objave:
09.02.2018 13:49

Za predano delo in izredne uspehe na področju ljubiteljske kulture v občini Krško sta župan občine Krško mag. Miran Stanko in predsednik Zveze kulturnih društev (ZKD) Krško Uroš Brezovšek na predvečer kulturnega praznika na osrednji slovesnosti domačim ustvarjalcem podelila Prešernove plakete in priznanja.

Kot je v svojem slavnostnem nagovoru poudarila predsednica društva Bralna značka pri ZPMS red. prof. dr. Dragica Haramija, je Prešernov dan poklon kulturi. »Ljudje nikoli ne bi smeli pozabiti predhodnikov, pozabiti pravzaprav njihovega dela – kulture, ki so jo ustvarili.« Kot je še dodala, po njenem mnenju tri vrste vrednot: dobro, lepo in resnično tvorijo kulturo: »Če beseda kultura pomeni »gojiti« in označuje vse oblike človeške dejavnosti, umetnost in znanost torej, je kultura v svojem bistvu temelj človeške ustvarjalnosti«, je še dodala.

Nagrajenke in nagrajence ter ostale zbrane sta uvodoma pozdravila in jim ob prazniku čestitala tudi predsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek in župan občine Krško mag. Miran Stanko.

Priznanje z zahvalo za omogočanje pogojev za kulturne dejavnosti je prejela Osnovna šola Leskovec pri Krškem, med dobitnike bronastih Prešernovih plaket pa so se zapisali Miloš Brinovec (KD Svoboda Brestanica), Vesna Butkovič (KD Svoboda Brestanica), Lea Starc (KD Svoboda Brestanica), Branka Benje (Društvo likovnikov Krško OKO), Janez Bizjak, Jože Božič, Mojca Pacek in Lucija Mlakar (vsi KD Leskovec pri Krškem), Bojan Vovčko, Boštjan Medvešek in Marjanca Mlakar (vsi DKD Svoboda Senovo).

Srebrne Prešernove plakete so za predano delo prejeli Tomaž Omerzel (KD Svoboda Brestanica), Klavdija Mirt (KD Leskovec pri Krškem), Boštjan Arh (KD Leskovec pri Krškem)in Ivana Hodulak (DKD Svoboda Senovo).

Med zlate Prešernove nagrajence pa se je za bogato vsestransko udejstvovanje, s katerim je oplemenitil skupnost in postavil piedestal ljudskemu izročilu, vpisal Anton Petrovič iz DKD Svoboda Senovo.

Kulturni program osrednje slovesnosti, ki sta jo povezovala Kristina Virant Krmelj in Matej Krmelj, so oblikovali letošnji jubilanti Big band Krško, vokalna skupina Mavrice iz Podbočjain ŽePZ Prepelice iz KD Žarek Dolenja vas.