nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Krško

V Krškem skrbijo za starejše občane

Piše: Občina Krško

Čas objave:
03.04.2021 09:00

Občina Krško je v zadnjih letih veliko pozornosti namenila skrbi za starejše občane, saj demografska slika kaže, da se prebivalstvo stara.

V sodelovanju s partnerji iz celotne Slovenije je pristopila k projektu Pametne vasi in oblikovala model pametne srebrne vasi, uredila dnevni center v okviru projekta Mreža socialnih storitev in medgeneracijsko sodelovanje, v sodelovanju s Stanovanjskim skladom RS in družbo Kostak zagotovila novih 29 oskrbovanih stanovanj, uspešno izpeljala pilotni slovenski projekt dolgotrajne oskrbe MOST in zagotovila nadaljnje financiranje iz občinskega proračuna. Ima široko razvejano mrežo pomoči na domu z okoli 200 uporabniki, že četrto leto financira projekt brezplačnih prevozov za starejše Sopotniki.

Evropsko podprt projekt Pametnih vasi
Model pametnih srebrnih vasi s konkretnimi prostorskimi in programskimi rešitvami predstavlja celovit pameten sistem bivanja za starejše, kjer je dolgotrajna oskrba, kamor spadata zdravstvene in socialne storitve nadgrajena z digitalnimi, telekomunikacijskimi tehnologijami in inovacijami za oskrbo srebrnih vasi.

Dnevni center za 15 do 20 uporabnikov
Občina Krško je v okviru projekta Mreža socialnih storitev in medgeneracijsko sodelovanje v zgornji etaži trgovskega centra Podmornica na Vidmu uredila ureditev prostor za dnevni center za starejše v okviru Doma starejših občanov Krško. Center je namenjen izvajanju dnevnega varstva starostnikov, kar pomeni, da so uporabniki te storitve sicer doma in da uporabljajo samo dnevno nastanitev za čas, ko so njihovi svojci v službi ali imajo druge obveznosti. Na 386 m2 kvadratnih metrih je prostor za 15 do 20 uporabnikov

Novih 29 oskrbovanih stanovanj
Stanovanjska politika Občine Krško sledi tudi iskanju rešitev stanovanjskih potreb starejših občanov, zato je občina skupaj s Stanovanjskim skladom RS sodelovala pri projektu izgradnje novih oskrbovanih stanovanj v Krškem. V Krškem imamo 23 oskrbovanih stanovanj v objektu na Leskovški cesti 33, ki je bil zgrajen leta 2011, ter še dodatnih 29 na Leskovški cesti 35 v novem objektu. Mesečne najemnine se gibljejo v razponu od 183,78 eur do 245,04 eur za enosobna ter 282,42 eur za dvosobno stanovanje.


Projekt dolgotrajne oskrbe nadaljujejo
V letu 2020 se je zaključil iz evropskih sredstev sofinanciran projekt MOST, s katerim je bil v občini Krško vzpostavljen koncept integrirane oskrbe na domu, ki predstavlja sistem ukrepov, storitev in aktivnosti, namenjenih osebam, ki so zaradi posledic bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti, pomanjkanja ali izgube intelektualnih sposobnosti v daljšem časovnem obdobju ali trajno, odvisne od pomoči drugih oseb pri opravljanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil. Sprejetje sklepa o sofinanciranju projekta MOST na decembrski seji Občinskega sveta je omogočil začetek postopka za izvedbo razpisa, v okviru katerega je bil za obdobje dveh let izbran Center za socialno delo Posavje. Ta bo v prihodnje v sodelovanju z Občino Krško in drugimi institucijami nadgrajeval storitve pomoči na domu ter tako uspešno rešil marsikatero stisko in na ta način preprečil večje odvisnosti, ki vodijo k preobremenitvi zdravstvenega in socialnega sistema, kot tudi neformalnih oskrbovalcev. Program se bo izvajal v prostorih CKŽ 19, kjer je locirana tudi Enota za pomoč na domu, saj je namen programa tudi povezovanje in nadgradnja pomoči na domu. Občina Krško bo za projekt letno iz proračuna namenila okoli 110.800 evrov.

Za domsko oskrbo letno okoli 650.000 evrov
Občina Krško v skladu z Zakonom o socialnem varstvu iz občinskega proračuna (so)financira stroške storitev v socialnovarstvenih zavodih za odrasle. Stroške storitve institucionalnega varstva praviloma pokrivajo uporabniki sami, razen ko strokovna služba Centra za socialno delo, upoštevajoč Uredbo o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialnovarstvenih storitev, z odločbo prizna delno ali celotno oprostitev plačila za uporabnika. V tem primeru storitev doplača oziroma v celoti plača občina, v kateri ima uporabnik stalno prebivališče. Na letni ravni znaša ta znesek okoli 650.000 evrov, od tega največji delež Domu upokojencev Impoljca z enotami na Impoljci in v Brežicah nekaj več kot 259.400 evrov ter Domu starejših občanov v Krškem nekaj več kot 235.000 evrov. Ostalo pa v druge domove za starejše po celotni Sloveniji, kjer bivajo občani občine Krško, od Novega mesta, Izole, Celja, Trebnjega, Šentjurja, Žalca, Loke pri Zidanem Mostu, Notranjih Goric itd.

Razvejana mreža pomoči na domu z dvesto uporabniki

Občina Krško ima široko razvejano mrežo pomoči, imamo veliko kapacitet in približno 200 uporabnikov, kar je s primerljivimi občinami bistveno višja številka. Po ugotovitvah Inštituta RS za socialno varstvo spada Občina Krško med 11 razvojnih slovenskih občin, kar je povezano z dolgo tradicijo izvajanja storitve, ugodnimi pogoji za uporabnike in najvišjim odstotkom vključenosti ciljne populacije.

V načrtih občine je tudi uresničitev ideje o skupnosti starejših na Senovem, kmalu bo zaživela tudi stanovanjska skupnost na Resi.