gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Krško

V Krškem združili evropski teden mobilnosti in športa

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.09.2015 14:49

Evropski teden mobilnosti, ki bo po vsej Evropi potekal med 16. in 22. septembrom, bo letos potekal pod sloganom Izbiraj, spreminjaj, združuj. Letošnji teden mobilnosti zaznamujeta veliko povečanje števila sodelujočih občin in povezava z akcijo vožnje s kolesom v službo z naslovom Pripelji srečo v službo.

Akciji Evropskega tedna mobilnosti, ki od leta 2002 v tednu od 16. do 22. septembra poteka tudi v različnih mestih po Sloveniji, se bo tudi letos z različnimi aktivnostmi in dogodki pridružila občina Krško, ki se v akciji povezuje tudi z drugimi posavskimi občinami. Evropski teden mobilnosti (ETM) opozarja na potrebo po spremembi naših potovalnih navad, letos pa se združuje s kampanjo Potuj raznoliko in akcijo Pripelji srečo v službo, ki spodbuja k aktivnemu prevozu s kolesi v službo. V Krškem so teden mobilnosti združili z Evropskim tednom športa, ki pod geslom Bodite aktivni! poteka med 7. in 13. septembrom.

IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ. je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi želi k razmisleku o vseh možnostih prevoza, ki so nam na voljo. Pogosto se namreč za vrsto mobilnosti odločamo iz navade, ne da bi premislili, ali je za nas, našo konkretno pot in potrebe res najbolj učinkovita. ETM letos še posebej spodbuja h kombiniranju različnih prevoznih sredstev, kar nam pogosto omogoči prijetnejši in hitrejši način potovanja v mestih.

Kot je na novinarski konferenci poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko, je v občini krško iz leta v leto več infrastrukture, namenjene pešcem in kolesarjem, ki jih je na krških ulicah vse več. V načrtu pa je tudi izgradnja nove infrastrukture, prioritetno predvsem na področju ureditve pešpoti v okolici osnovnih šol, kolesarske povezave do in znotraj mesta, omejiti želijo tranzitni promet skozi mesto in ga dodatno omejiti tam, kjer je največ pešcev in kolesarjev. Občina Krško je v zadnjem letu poleg redne linije subvencioniranega mestnega avtobusa v času šolskega pouka uvedla še dve dodatni liniji mestnega avtobusa in možnost prevoza vsem občanom z odročnejših krajev s šolskim avtobusom, ki je prav tako subvencioniran. Občina Krško je s prenovo ulice CKŽ na tem področju uvedla cono 30 in časovno omejeno parkiranje znotraj mesta. Z izgradnjo dvonivojske parkirne hiše ima vsak voznik možnost parkiranja na obrobju in priti v mesto peš, s kolesom in nenazadnje z mestnim avtobusom.

Za aktivne mlade in starejše

Občina Krško bo letos v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravila več aktivnosti, je poudarila vodja projekta mag. Romana Pečnik, hkrati pa združila ETM z Evropskim tednom športa, ki v času od 7. do 13. septembra že poteka v Krškem. V tem uvodnem delu so se po osnovnih šolah s svojimi športnimi programi predstavila športna društva v občini, s čimer želijo spodbuditi najmlajše k športnim aktivnostim na različnih področjih, v sodelovanju s Športno zvezo Krško pa bodo v četrtek, 10. septembra, ob 15.30 pripravili predavanje vrhunskega strokovnjaka Severina Lipovška na temo prehrane v športu. V sodelovanju z Zdravstvenim domom Krško bodo 17. septembra na večnamenski poti Krško – Brege organizirali test hoje za starejše občanke in občane.

Spidvej vikend v Krškem in Nakupi pod zvezdami

Evropski teden mobilnosti se bo začel že ta petek, 11. septembra, z Nakupi pod zvezdami v okviru Spidvej vikenda v Krškem, od 19. ure dalje, ko bo Cesta krških žrtev v starem mestnem jedru zaprta za promet ter na voljo za pešce, nakupe, ples in zabavo. Kot je pojasnila vodja projekta mestnega marketinga mag. Janja Jordan, si na ta način prizadevajo oživiti staro mestno jedro ter pokazati, kako lahko mesto živi tudi brez prometa. Na ulici bodo za zabavo poskrbeli Plesni klub Lukec in Plesna šola Anika, Big band Krško, Pihalni orkester Krško z Mažoretnim klubom Baton, harmonikarji Tonija Sotoška, ljubitelji spidveja pa bodo lahko prisluhnili pogovoru z nekdanjimi državnimi prvaki iz domačega Avto-moto društva Krško. Kot je pojasnila vodja projektov na Centru za podjetništvo in turizem Ksenja Kragl, je to eden od dogodkov širšega dvodnevnega programa, namenjenega tujim in domačim obiskovalcem velike dirke, ki ga pripravljajo skupaj z AMD Krško, društvi in zavodi, vključuje pa tako zabavni del kot vodene oglede z brezplačnim avtobusom po mestu in okolici.

Poudarek na kolesarjenju
Teden mobilnosti se bo nadaljeval z akcijo S kolesom v službo, h kateri bodo 16. septembra povabili vse občanke in občane ter organizacije in podjetja, da se na ta dan odločijo, da se v službo pripeljejo s kolesom in se tako pridružili tudi vseslovenski akciji Pripelji srečo v službo.
Otroci po osnovnih šolah bodo ustvarjali na likovnem in literarnem področju na temo Izbiraj. Spreminjaj. Združuj., prav tako kolesarili in se lahko udeležili predavanja in delavnic na temo varnosti v prometu. Evropski teden mobilnosti bodo v Krškem zaključili 22. septembra, ko bodo dopoldan zaprli del Ceste 4. julija na Vidmu z dnevom brez avtomobila in ustvarjanjem najmlajših ter zaključkom tedna mobilnosti v popoldanskih urah na Hočevarjevem trgu v starem mestnem jedru Krškega. Ta dan bo vožnja z mestnim avtobusom brezplačna.

Evropski teden mobilnosti letos združuje več posavskih občin

Letos se bodo v okviru Evropskega tedna mobilnosti združile občine Radeče, Sevnica, Krško in Brežice. 19. septembra bodo namreč skupaj pripravili kolesarsko popotovanje ob Savi od Radeč do Brežic s startom pri TRS Savus v Radečah, s posameznimi postanki na poti v Sevnici in Krškem.