IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Krško

V krški nuklearki končujejo remont

Piše: Radio Krka / STA

Čas objave:
29.10.2016 09:46

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) te dni končujejo nekaj več kot 30-dnevni redni remont po 28. gorivnem ciklu, ki so ga začeli po izključitvi Neka iz omrežja 1. oktobra. Remont je potekal po načrtih, nuklearko pa bodo predvidoma ob koncu praznikov postopoma zagnali in jo vrnili v omrežje.

V krški nuklearki so povedali, da nameravajo remont končati skladno z napovedmi. Večino predvidenih del so opravili, pri remontnih delih pa tudi niso bila potrebna kakšna odstopanja od načrtov.

Sicer pred njenim vnovičnim zagonom v elektrarni opravljajo vsa potrebna preverjanja opreme, zagonu pa bo sledilo postopno vračanje nuklearke na obratovanje s polno zmogljivostjo, so še dejali v Neku.

Predsednik uprave Nek Stane Rožman je ob napovedi remonta povedal, da naj bi ta stal približno 20 milijonov evrov, v nuklearki pa bodo navedeni strošek pokrili z lastnimi sredstvi.

Napovedal je tudi, da bo poleg nuklearkinih delavcev pri remontu sodelovalo več kot tisoč zunanjih sodelavcev in več kot 60 domačih in mednarodnih podjetij, hkrati z menjavo goriva in rednimi vzdrževalnimi deli pa bodo izvedli še 27 tehnoloških posodobitev za okrepitev varnosti in zanesljivosti delovanja elektrarne.


Omenjene posodobitve prinašajo tudi varnostno nadgradnjo, drugi sklop remontnih del je bil namenjen prilagajanju obratovanja Nek novi nižje ob Savi zgrajeni hidroelektrarni Brežice, tretji pa zagotavljanju stabilne proizvodnje.

Med remontnimi deli je Rožman navedel zamenjavo 56 gorivnih elementov in 15 kontrolnih palic s svežimi, pregled gorivnih elementov sredice in tesnosti gorivnih srajčk, pregled kontrolnih palic z metodo vrtinčnih tokov, pregled reaktorske posode in sekundarne strani uparjalnikov, 10-letni test tesnosti zadrževalnega hrama, remont glavnega električnega generatorja, pregled regulacijskih ventilov turbine, menjavo izmenjevalnikov hladilnih enot zadrževalnega hrama in štirih razsmernikov za pretvarjanje enosmernega toka v izmenični.

Pristavil je, da je njihov cilj, da so vsa remontna dela opravljena kakovostno in v načrtovanih rokih, hkrati pa bodo z njimi izpolnili pogoje za varno in zanesljivo delovanjem Nek v prihodnjem gorivnem ciklu.

Rožman je še napovedal, da čaka Nek še to jesen kontrolni pregled Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn WANO, prihodnje leto pa še mednarodne misije EPREV, ki bo preverila njeno pripravljenost za primer jedrske nesreče na lokalni in državni ravni.