stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

V Metliki hočejo nujno zdravstveno varstvo na nivoju kot doslej

Piše: R.K.

Čas objave:
07.03.2024 08:17

Občinski svet Občine Metlika se je zaradi obravnave nadaljnjega zagotavljanja nujnega zdravstvenega varstva v občini Metlika, sestal na svoji prvi izredni seji. S strani županje občine Metlika, Martine Legan Janžekovič, je bil 22. februarja ministrici za zdravje, dr. Valentini Prevolnik Rupel, poslan dopis z zahtevo po pojasnilu o obliki zagotavljanja nujnega zdravstvenega varstva v občini Metlika po enoletnem prehodnem obdobju.

Iz sprejete Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu storitev za leto 2024 in informacijah, ki se širijo v javnosti, ni mogoče sklepati, do kakšne oblike zdravstvenega varstva bodo v prihodnje upravičeni prebivalci naše občine. V odgovoru s strani Ministrstva za zdravje, ki ga je Občina prejela 1. marca 2024, ni zaznati zavezujoče namere, da do zmanjševanja obsega zagotavljanja nujne medicinske pomoči v občini Metlika ne bo prišlo, zato so članice in člani občinskega sveta na izredni seji sprejeli pet sklepov.

Občinske svetnice in svetniki so zavzeli enotno stališče, da mora zagotavljanje nujnega zdravstvenega varstva v občini Metlika še naprej ostati vsaj na takšnem nivoju, kot je sedaj in ostro nasprotujejo kakršnemu koli zmanjšanju obstoječega načina zagotavljanja nujne medicinske pomoči. Nujno medicinsko pomoč Zdravstvenega doma Metlika prepoznavajo kot dolgoročno strateško točko za izvajanje nujne medicinske pomoči s stalno prisotnostjo zdravnika (24/7/365) na območju občine Metlika. Zahtevajo sestanek z ministrico za zdravje, dr. Valentino Prevolnik Rupel, od Ministrstva za zdravje pa jasno zagotovilo o vključenosti enote nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Metlika kot dolgoročno strateško točko za neprekinjeno izvajanje nujne medicinske pomoči s stalno prisotnim zdravnikom (24/7/365) in slednje zapisano v besedilu in prilogi št. 1 spremenjenega pravilnika o službi nujne medicinske pomoči. V prostorih novo dograjenega Zdravstvenega doma Metlika zahtevajo vzpostavitev satelitskega urgentnega centra v občini Metlika. V podporo zaposlenim v Zdravstvenem domu Metlika ter v opomin Vladi in pristojnemu resornemu ministrstvu, da v tem obmejnem, turistično obiskanem, podeželskem okolju ne zmanjšuje obsega zagotavljanja nujne medicinske pomoči, je bila podana tudi pobuda za organizacijo protesta.

Občina Metlika v skrbi za zdravje svojih občank in občanov od pristojnega ministrstva zahteva jasna zagotovila, da do zmanjšanja obsega nujne medicinske pomoči za občane občine Metlika, kadar koli v prihodnosti, ne bo prišlo.