sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Novice Mokronog

V Mokronogu "Prehranska revolucija"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.11.2016 05:24

Na OŠ Mokronog bo danes delavnica o prednostih kuhanja in možnostih uporabe ostankov hrane ter prvinskih surovin pri sestavljanju jedilnikov, ki še kako vplivajo na naše zdravje.

V delavnici Food revolution bodo aktivno sodelovali učenci četrtih razredov, ki so si zaželeli nekaj dodatnega znanja iz hitrega kuhanja. Tako bo na šoli zadišalo po čokoladi in zelenjavi, mladi pa se bodo lahko prepričali, kako gre to dvoje skupaj in o tem poročali v prihodnjih dneh. 

Mladi vse prepogosto zagrabijo kos kruha in salame, kot pa olupijo dva krompirja, kos buče, iz česa lahko v res zelo kratkem času pripravijo topel in zdrav obrok. Industrijsko predelana hrana namreč povzroča kopico sodobnih obolenj in prav to je bil pred leti razlog za začetek projekta, katerega pobudnik je svetovno znani kuhar Jamie Oliver.

Po izsledkih raziskave Svetovne zdravstvene organizacije »Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju«, ki je zajemala šoloobvezne 11, 13 in 15 letnike iz 42-ih držav, tudi iz Slovenije, so slovenski mladostniki v primerjavi z vrstniki iz drugih državah sicer manj pogosto na dieti, a to seveda še ni razlog za odsotnost njihove izobraženosti na tem področju.

Projekt izvajajo člani društva Planet Zemlja, ki so tudi ambasadorji svetovnega gibanja Food revolution v Sloveniji, z njim pa obiskujejo šole in vrtce po državi v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola.