pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice

V Mokronogu letos Stanetove orglice

Piše: R.K.

Čas objave:
04.10.2023 10:51

Mednarodni festival ustnih harmonik »(ah), TE ORGLICE« je po dobrih dveh desetletjih svojega poslanstva pred novim razpotjem. Potem ko sta se zadnja dva festivala zaradi epidemije preselila na svetovni spet, se bo letos glavno orgličarsko dogajanje v Mokronogu odvijalo v oktobru, ko je svoj rojstni dan praznoval idejni oče festivala Stane Peček.

24. Mednarodni festival »(ah), TE ORGLICE« se bo odvil v soboto, 14. oktobra 2023, ob 19. uri v Kulturnem domu Mokronog. Program koncerta sestavlja programska komisija, ki jo vodi uveljavljeni glasbenik Miro Božič. Na koncertu se bodo predstavili različni orgličarji, med njimi dolgoletni prijatelji festivala in nekateri priznani glasbeniki.

Gala večerni koncert, poimenovan Stanetove orglice, bo posvečen Stanetu Pečku. Stanislav Peček, ki je bil med ljudmi poznan preprosto kot Stane, je bil pisatelj, glasbenik in scenarist, ki mu je ljubiteljska kultura zlezla pod kožo. Zapisal se je kot pomemben (so)ustvarjalec številnih dogodkov na različnih področjih ljubiteljske kulture v slovenskem prostoru in širše. Svojo širino je izkazal z različnimi projekti, med njimi je bil idejni oče festivala »(ah)«, TE ORGLICE, s katerim je malo glasbilo postavil na koncertne odre in predstavil Mokronog tako v Sloveniji kot v tujini kot edinstvenega prijatelja temu nekdaj ljudskemu glasbilu. Vrednost njegovega dela so prepoznali večkrat, saj je za svoje ustvarjanje prejel številna priznanja.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE" želijo organizatorji orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in ne nazadnje utreti pot temu malemu glasbilu v izobraževalni sistem. Festival pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje ter ob finančni podpori Občine Mokronog-Trebelno in pokroviteljev.