stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

V Novem mestu brez težav, v Krškem znova naročanje preko telefona

Piše: STA

Čas objave:
24.01.2024 07:12

Ker vlada ter Sindikat družinskih zdravnikov Slovenije Fides doslej nista uspela doseči dogovora, stavko zaostrujejo tudi v nekaterih zdravstvenih domovih. Ponekod je omejena elektronska komunikacija, nekatere ambulante družinske medicine polovico delovnika sprejemajo le nujne primere. Spet drugje pa delo kljub stavki poteka brez večjih posebnosti.

Iz ZD Novo mesto so v ponedeljek glede stavke Fidesa sporočili, da za zdaj niso imeli večjih težav. "Pregledani in obravnavani so bili vsi pacienti, ki so obravnavo potrebovali. Morda je bilo nekaj zamud pri posameznih administrativnih storitvah," so poudarili. V primeru zaostrovanja stavke bo vsak, ki bo obravnavo potreboval, še vedno obravnavan, pričakujejo pa težave z administrativnimi storitvami, so dodali.

V ZD Krško so medtem znova vzpostavili dosegljivost ambulant prek telefonov in elektronske pošte, ki pa so namenjeni le naročanju v ambulanto. Če bodo pacienti klicali ali pošiljali elektronska sporočila z drugim namenom, denimo glede receptov ali kontrolnih napotnic, bo medicinska sestra opravila osnovno triažo. Če pacient ni življenjsko ogrožen in ne gre za stanje, ki bi preprečevalo osebni obisk v ambulanti, bo pacient prejel navodilo, da se osebno zglasi v ambulanti, so pri ZD Krško zapisali na spletni strani.

Sindikalna zaupnica Fidesa v ZD Krško Janja Ojsteršek Radej je za STA dodatno pojasnila, da bolnike obravnavajo skladno z izjavo o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa v času stavke. Omogočajo osebne obravnave, zdravljenja na daljavo, ki se je uveljavilo v času epidemije covida-19, pa ne izvajajo več.

Vsak zdravnik in zobozdravnik ima pravico do ure priprave na delo in polurni odmor za malico, kar v času stavke dosledneje uveljavljajo. Glede naročenih ambulantnih pregledov se po triaži zdravnik odloči, katere bo medicinska sestra prenaročila na termin, ko bo predvidoma stavka zaključena. "Bolniški listi se do danes še izdajajo, vendar razmišljamo tudi o zaostrovanju na tem področju," je še pojasnila.