stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu do čistejšega zraka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.03.2013 10:35

V Novem mestu podobno kot v drugih večjih slovenskim mestih približno dve tretjini zraka onesnažijo male kurilne naprave oz. občani, ki se pretežno ogrevajo z lesom. Da bi Novomeščani zadihali čistejši zrak, bosta občina in država v okviru triletnega načrta skušali doseči prehod na ogrevanje s plinom in ponekod daljinsko ogrevanje z lesno biomaso.

Kot je ob nedavni predstavitvi odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Novo mesto, ki ga pripravljajo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, povedal vodje skupine za pripravo omenjenega odloka Jože Jurša, so v Novem mestu, kjer od leta 2010 merijo kakovost zraka, lani 44 dni presegali mejne vrednosti prašnih delcev PM10 v zraku, medtem ko zakonodaja dopušča le 35 takšnih dni.

Ker so največjo koncentracijo prahu v novomeškem zraku zabeležili med jesensko-zimskimi meseci, je glavni ukrep, ki ga bo treba storiti, zamenjava ogrevalnih naprav. To pa naj bi dosegli s prehodom na ogrevanje s plinom in v nekaterih odročnejših predelih novomeške občine z daljinskim ogrevanjem na lesno biomaso, je dodal.

Hkrati bodo skušali doseči pogostejšo uporabo javnega prevoza okrepiti kolesarjenje ter pešačenje, k ukrepom za čistejši zrak pa bodo pozvali tudi območno industrijo, je še dejal Jurša, ki je začetek izvajanja navedenih ukrepov napovedal za poletje.

Po besedah vodje urada za gospodarske javne službe, okolje in promet novomeške občinske uprave Jožeta Kobeta bo morala novomeška občina s pomočjo subvencij, za katere bo morala poskrbeti država, pospešiti uporabo čistejših virov ogrevanja oz. priključevanje občanov na novomeško plinovodno omrežje.

Ker v Novem mestu čistost zraka spremljajo le na enem mestu, je novomeška občina predlagala, da bi na njegovem območju postavili več merilnih naprav, s čimer bi dobili verodostojnejše podatke o kakovosti tamkajšnjega zraka. Na podlogi natančnejših podatkov pa bi lahko našli največje onesnaževalce zraka in ustrezno ukrepali, je nadaljeval.

Med ukrepi za čistejši zrak je napovedal tudi prepoved ogrevanja z lesom na območju ožjega mesta, medtem ko drugi deli občine glede tovrstnega ogrevanja niso sporni, je še povedal Kobe.