zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

V novomeški bolnišnici do 55 covid bolnikov

Piše: Radio Krka/SB Nm

Čas objave:
24.08.2021 11:30

Svet zavoda Splošne bolnišnice Novo mesto je včeraj sprejel novelacijo Načrta pripravljenosti ob izbruhu nalezljive/karantenske bolezni v Splošni bolnišnici Novo mesto – priprava na 4 val epidemije COVID-19.

Načrt je narejen v skladu s Strategijo za izvajanje hospitalne oskrbe COVID19 pacientov, ki jo je izdelalo Ministrstvo za zdravje. Splošna bolnišnica Novo mesto se vključi v fazi, ko bo v Sloveniji 150 hospitaliziranih bolnikov, to je v naslednji fazi. »Trenutno smo v predhodni fazi, kjer se vključujejo poleg UKCLJ, in UKCMB, še B Golnik in SB Celje. V najvišji fazi bomo v SB NM zdravili 43 COVID bolnikov in 12 intenzivnih COVID bolnikov,« pojasnjujejo v novomeški bolnišnici.


Glede na faze in potek epidemije, skladno z višanjem števila hospitaliziranih, bodo postopno zmanjševali redne programe z zapiranjem operacijskih dvoran: »V začetku zapremo eno operacijsko dvorano, nato postopno do največ štiri operacijske dvorane in zmanjševanjem specialističnih pregledov. Pri zmanjševanju rednega delovnega programa bomo sledili stopnji nujnosti in številu čakajočih pacientov.«


Trenutna zaščita zaposlenih (cepljeni in preboleli) je 68%, samo cepljenih pa je 57%. »V bolnišnici redno tedensko testiramo zaposlene od ponedeljka do petka, prav tako redno potekajo cepljenja zaposlenih in zunanjih. Kar zadeva osebne varovalne opreme je bolnišnica dobro opremljena, saj imamo, glede na posamezno vrsto opreme, 2-6 mesečno zalogo. Razpolagamo tudi z ostalo opremo za obvladovanje navedenega števila COVID pacientov, med drugim 21 respiratorjev-ventilatorjev in 6 prenosnih ventilatorjev,« so pojasnili in dodali, da je novomeška bolnišnica v obdobju od januarja do junija letos poslovala negativno, cca. -800.000 EUR: »Razlogi so podvrednotene cene COVID pacientov, prevelika cena stroška dela in naraščanje stroškov materiala.«

Na področju čakalnih dob ugotavljajo, da so te na eni strani pri ortopedskih operacijah, ORL operacijah, očesnih operacijah sive mrene, RTG diagnostike, sicer nad dopustnimi, vendar realizacijo programa presegamo. Na drugi strani pa, zaradi obvladovanja COVID epidemije, ne dosegajo realizacije programa, to so večinoma internistične specialistične ambulante, kjer je zaostanek največji. »Najbolj nas skrbi področje kardiologije, zato smo se javili na razpis za skrajševanje čakalnih dob tudi v tej dejavnosti. V bolnišnici intenzivno delamo na zmanjševanju zaostanka, ki je nastal iz naslova COVID-19, na določenih področjih (kolonoskopije in gastroskopije) smo zaostanek v celoti že odpravili,« so še pojasnili v novomeški bolnišnici in dodali, da so se prijavili na razpis za enkraten dodatni program (EDP) za skrajševanje čakalnih dob, katere so sicer načrtovali v normalnih razmerah. »S povečevanjem števila COVID bolnikov, pa bomo primorani sorazmerno zmanjševati izvajanje EDP programa,« še zaključujejo.