pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

AVDIO&VIDEO: V novomeški bolnišnici pripravljeni na morebitne okužbe z novim koronavirusom

Piše: STA/Radio Krka, M.K.

Čas objave:
26.02.2020 14:13

V Splošni bolnišnici Novo mesto, ki še nima takšnega primera, so pripravljeni na morebitne okužbe z novim koronavirusom. Od pristojnih so dobili potrebna navodila in pripravili interni protokol ravnanja ob okužbi. Sodelujejo tudi z vsemi deležniki v regiji oz. s primarnimi zdravstvenimi ustanovami, z občinami in drugimi ter jih obveščajo o stanju.

Predstojnik urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto Bojan Kostić je ob robu današnje novinarske konference o poslovanju te ustanove povedal, da so vzpostavili interni tristopenjski protokol ravnanja ob okužbi.

Pri tem prva stopnja, ki so jo že uvedli, predvideva prepoved obiskov v bolnišnici, zaporo vseh bolnišničnih vhodov razen glavnega in v urgenci vstop le nujnim bolnikom. Obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati na ustrezno telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico ali tam pozvoniti na zvonec.

Druga stopnja predvideva dodatno triažo v urgentnem centru, izolacijo morebitnih okuženih bolnikov in premestitev prvih obolelih v UKC Ljubljana. V primeru tretje stopnje oz. epidemije večjih razsežnosti pa omenjeni protokol predvideva obravnavo in namestitev okuženih bolnikov v stari stavbi novomeške internistike oz. selitev negovalne bolnišnice.

Kostić je ocenil, da je novomeška bolnišnica za zdaj primerno opremljena, v primeru večjih potreb oz. njihovega presežka pa računajo na državne rezerve.



V novomeški bolnišnici so tudi o vsem potrebnem obvestili osebje in ga dodatno podučili, v primeru okužbe pa bodo vse vpletene ustanove, medije in druge ustrezno obveščali. Na voljo bo tudi posebna svetovalna telefonska številka.

Sicer pa pri pripravah za odziv na morebitno okužbo sodelujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, z regijskimi zdravstvenimi domovi in Mestno občino Novo mesto ter se usklajujejo za morebitne skupne akcije.

Kostić je opozoril, da naj se morebitni oboleli ob sumu okužbe z omenjenim koronavirusom najprej posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom in da je najbolje, da to storijo telefonsko. Sicer pa panika ni potrebna, je še poudaril.

Splošna bolnišnica Novo mesto sicer pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč.

Predstojnik novomeškega urgentnega centra Bojan Kostić

O pripravljenosti novomeške bolnišnice na morebitno okužbo z novim koronavirusom