volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Šmarješke Toplice

V Občini Šmarješke Toplice začetek prireditev Šmarješke jeseni 2022

Piše: STA

Čas objave:
23.09.2022 09:51

V Občini Šmarješke Toplice se drevi začenja tridnevna prireditev Šmarješka jesen 2022, katere prva dneva bodo posvetili narodopiscu in rojaku Jožetu Karlovšku. V okviru 1. Karlovškovih dnevov bodo opozorili na pomen velikana narodopisne dediščine in spomnili na njegovo delo, nedeljo pa med drugim namenili družabnosti, izbrani kulinariki in vinu.

Prve Karlovškove dneve bodo drevi ob 18. uri odprli v cerkvi sv. Marjete v Šmarjeti, po slovesnem odprtju pa tam odprli še razstavo Karlovškovih del in umetnin njegove vnukinje Julije Karlovšek. Pripravil bodo tudi glasbeni nastop, so sporočili z občine.

V soboto bodo na šmarješkem Karlovškovem trgu najprej pripravili otroške ustvarjalne delavnice. V Dvorcu Gregorčič oz. v karlovškovi rojstni hiši bodo predstavili njegovo delo in ustvarjanje, v popoldansko-večernem delu pa pripravili posebno ponudbo jesensko obarvanih jedi.

V Dvorcu Gregorčič bodo med drugim pripravili še pogovor o Karlovšku, trg pred Karlovškovo rojstno hišo pa zvečer uradno in slovesno poimenovali za Karlovškov trg. V večernem delu bodo podelil Karlovškov srebrnik za zasluge pri njegovi promociji. Večer bodo končali s koncertom okteta Jurij Dalmatin.


Nedeljski družabno-kulinarični del Šmarješke jeseni 2022 bo med 10. in 18. uro potekal v Beli cerkvi, so še zapisali prireditelji.

Po občinskih podatkih je bil Jože Karlovšek (1900-1963) narodopisec, strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, poklicni gradbenik in slikar. Življenje je posvetil raziskovanju slovenske ornamentike.

Izdal je več knjig in strokovnih člankov o slovenski hiši, slovenskemu ornamentu in stavbarstvu. Na njegovo dekorativno slikarstvo je močno vplival Maksim Gaspari, spodbujali in občudovali pa so ga tudi sodobniki, med temi arhitekt Jože Plečnik in slikar Božidar Jakac. Povzpel se je med najvidnejše raziskovalce slovenskega ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu, na omenjenem področju pa s samosvojim delom oral ledino.

Rodil se je v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah, njegovo tamkajšnjo rojstno hišo pa so v zadnjih letih preuredili v restavracijo in hotel Dvorec Gregorčič.

Šmarješka jesen 2022

Šmarješka jesen 2022