stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Dolenjske Toplice

V Osnovni šoli Dolenjske Toplice oktobra nad težave z radonom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.09.2016 10:22

V Osnovni šoli Dolenjske Toplice, v katere pritličju so maja izmerili prisotnost škodljivega plina radon nad dovoljeno mejo, oktobra pričakujejo predstavnike ljubljanskega Zavoda za gradbeništvo, ki bodo opravili meritve in nato izdelali načrt sanacije. Koliko naj bi stala, še ni znano, težavo pa v šoli za zdaj odpravljajo z rednim prezračevanjem.

Ravnateljica Osnovne šole Dolenjske Toplice Maja Bobnar je povedala, da bi radi s sanacijo začeli takoj, ko dobijo analizo podrobnega pregleda prostorov in sanacijske usmeritve, od omenjene analize in sanacijskega načrta pa bo odvisna tudi cena naložbe. Denar zanjo naj bi s pomočjo pristojnega ministrstva zagotovila domača Občina Dolenjske Toplice, je dodala.

Pojasnila je tudi, da so se s prisotnostjo omenjenega radioaktivnega plina v šestih pritličnih šolskih prostorih in prostorih otroškega vrtca srečevali že pred zadnjo, pred dvema letoma izvedeno energetsko stavbno prenovo, težavo pa so pred tem uspešno reševali z rednim prezračevanjem.

Po omenjeni prenovi in zaskrbljujočih majskih meritvah Zavoda za varstvo pri delu je šolo nato obiskal inšpektor s področja varstva pred ionizirajočimi sevanji. Njenemu vodstvu je svetoval temeljito ter redno dnevno večkratno prezračevanje. Hkrati je svetoval še dodatne meritve v drugih prostorih, iskanje virov plinskega vdiranja in ustrezno sanacijo.

Ravnateljica je dodala, da je o inšpektorjevih ugotovitvah obvestila zaposlene v šoli, svet staršev in topliško občino, v šoli pa naročila še dodatno prezračevanje, ki ga redno opravljajo.

V topliški šoli so kupili tudi prenosni merilec radona, s katerim so izmerili prisotnost radona še v drugih šolskih prostorih in ugotovili, da njegove tamkajšnje vrednosti ne presegajo dovoljene meje.

Hkrati so omenjeni Zavod za gradbeništvo zaprosili za načrt sanacije. Med možnimi končnimi rešitvami je Bobnarjeva navedla vgradnjo ločenega podtlačnega prezračevalnega sistema ali zatesnitev mest oz. špranj, kjer naj bi vdiral škodljivi plin.

Topliško šolsko stavbo so sicer zgradili leta 1973. V zadnjem šolskem letu je v topliško osnovno šolo vpisanih nekaj več kot 300 otrok, v njenih pritličnih prostorih pa deluje tudi zobna ambulanta.