gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Dolenjske Toplice

V osnovni šoli v Dolenjskih Toplicah odpravljajo težave z radonom

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
17.08.2016 08:38

V osnovni šoli Dolenjske Toplice so v šestih pritličnih šolskih in prostorih otroškega vrtca po pred letoma temeljito opravljeni energetski prenovi stavbe maja izmerili prisotnost škodljivega plina radon nad dovoljeno mejo. Težavo so pred tem reševali s prezračevanjem, po zadnjih meritvah pa so pri Zavodu za gradbeništvo naročili načrt sanacije.

Ravnateljica Osnovne Šole Dolenjske Toplice Maja Bobnar je povedala, da so se s prisotnostjo omenjenega radioaktivnega plina srečevali že pred zadnjo energetsko prenovo, ki so jo izvedli pred dvema letoma. Težavo pa so pred tem uspešno reševali z rednim prezračevanjem.

Po omenjeni prenovi in zaskrbljujočih majskih meritvah Zavoda za varstvo pri delu je šolo nato obiskal inšpektor s področja varstva pred ionizirajočimi sevanji ter njenemu vodstvu svetoval temeljito in redno dnevno večkratno prezračevanje. Hkrati je svetoval dodatne meritve v drugih prostorih, iskanje virov plinskega vdiranja in ustrezno sanacijo.

Ravnateljica je dodala, da je o inšpektorjevih ugotovitvah in napotkih po njegovem obisku obvestila zaposlene v šoli, svet staršev in topliško občino, v šoli pa naročila še dodatno prezračevanje, ki ga zdaj redno opravljajo.


V topliški šoli so kupili tudi prenosni merilec radona, s katerim so izmerili prisotnost radona še v drugih šolskih prostorih in ugotovili, da njegove tamkajšnje vrednosti ne presegajo dovoljene meje. Hkrati pa so omenjeni Zavod za gradbeništvo zaprosili za načrt sanacije.

Te se naj bi lotili še konec tega meseca ali v začetku septembra. Takrat naj bi Zavod za gradbeništvo najprej opravil natančnejše meritve in podrobnejši pregled prostorov, med možnimi rešitvami pa je ravnateljica navedla vgradnjo ločenega podtlačnega prezračevalnega sistema ali zatesnitev mest oz. špranj, kjer naj bi vdiral plin.

Denar zanjo naj bi s pomočjo pristojnega ministrstva zagotovila Občina Dolenjske Toplice, koliko naj bi sanacija stala, pa še niso ocenili, je še povedala Bobnarjeva.

Topliško šolsko stavbo so sicer zgradili leta 1973, v novem šolskem letu je vanjo vpisanih nekaj več kot 300 otrok. V šolskih pritličnih prostorih deluje tudi zobna ambulanta.

Maja Bobnar, ravnateljica OŠ Dolenjske Toplice