stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Podčetrtek

V Podčetrtku bodo delno obnovili tamkajšnji grad

Piše: STA

Čas objave:
08.08.2021 10:51

Občina Podčetrtek je začela delno sanacijo gradu Podčetrtek, ki bo preprečila nadaljnje propadanje gradu. Med drugim bodo poskrbeli za odvodnjavanje, ureditev strehe in delno sanacijo grajskega dvorišča. Vrednost gradbenih del, ki naj bi bila končana do konca marca prihodnje leto, znaša skoraj 536.000 evrov, 200.000 evrov je prispevalo Ministrstvo za kulturo.

Sanirali bodo tudi grajsko teraso, ki je bila sicer v 90. letih minulega stoletja že zasilno pokrita, a je omenjena rešitev sedaj že dotrajana. Tako bodo na terasi začasno prekritje odstranili in z novimi betonskimi tlaki preplastili pohodno površino. Z ureditvijo grajske terase ne bodo rešili le njeno propadanje, temveč tudi propadanje spodnjih dveh etaž.

Občina Podčetrtek že aktivno išče morebitne rešitve za celostno sanacijo gradu, ki mu želijo vdahniti novo življenje in namen. Pri celotnem procesu so se v obnovo gradu vključili tudi predstavniki Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine, grad je namreč kulturni spomenik.

Občina je konec minulega leta v svojo last z nakupom, za katerega je odštela 150.000 evrov, pridobila grad Podčetrtek in grajsko kaščo v neposredni bližini. Kaščo so medtem že podrli, kot je narekoval sklep pristojnega inšpektorata, ohranili pa so njen spodnji del z velbi. Prav tako so na gradu že očistili podrast in drevje, ki je grajsko poslopje že dodobra preraščalo, grad pa so tudi ustrezno zavarovali in zaprli, da vanj ne bi posegale nepooblaščene osebe.

Grad Podčetrtek, ki so ga prodajali že več kot 20 let, je bil v večinski lasti družine Zečević. Občina Podčetrtek je leta 2006 na lastne stroške obnovila streho, saj je v zadnjih dveh desetletjih grad vidno propadal, notranjost je bila povsem izropana, stavba pa v veliki meri poškodovana, če ne že uničena.


Župan Podčetrtka Peter Misja ocenjuje, da bo obnova spomeniško zaščitenega gradu, ki sodi med najstarejše gradove v Sloveniji, izjemno zahtevna in tudi draga. Po projektih, ki so bili narejeni pred leti, naj bi stala med sedem in deset milijonov evrov. Kot pravi Misja, bi bila občina sposobna financirati do okoli pet milijonov evrov, za preostanek pa bodo sredstva iskali drugod.

Grad, ki se prvič omenja leta 1261, je bil temeljito prenovljen leta 1874 in nato v času po potresu na Kozjanskem leta 1974.

Zadnji pravi lastnik gradu, ki se razteza na 2626 kvadratnih metrih, je bila do leta 1945 družina Attems. Attemsi so ga leta 1682 kupili od tedanje države. Grad je bil tedaj prezidan in opremljen v baročnem stilu. Po letu 1945 je postal ljudska last. Pred postopnim ropanjem so rešili le nekaj umetnin, ki jih danes hrani Posavski muzej v Brežicah.

Leta 2016 se je za nakup sicer zanimal britanski poslovnež indijskega porekla, ki ga je nameraval obnoviti in preurediti v prestižni hotel, a do realizacije ni prišlo.

Mogočna utrdba stoji na vzpetini in se razgleduje po starem trškem jedru Podčetrtka. Ime je dobila po četrtem dnevu v tednu, ko je pod grajskim gospostvom potekal sodnijski in tržni dan.