IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Trebnje

V ponedeljek predvidoma soočenje ponudnikov za nakup Trima

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.12.2015 12:24

V postopku prodaje družbe Trimo, ki ga vodi NLB, bo po neuradnih informacijah v ponedeljek soočenje ponudnikov.

Po informacijah portala Planet Siol in Delo sta najboljša ponudnika poljski sklad Innova in Trimov irski konkurent Kingspan, katerih ponudi sta precej izenačeni in znašata nekaj nad 40 milijonov evrov.

Prodajalci - poleg NLB še SID banka, SKB, Gorenjska banka, Probanka in NKBM - podrobnosti o prodajnem postopku ne razkrivajo.

Po neuradnih podatkih se banke odločajo med dvema ponudbama. Irski proizvajalec izolacijskih materialov Kingspan je po pisanju Planet Siola za Trimo pripravljen plačati 40,04 milijona evrov, poljski sklad zasebnega kapitala Innova pa 41,25 milijona evrov. Ponudbo sta po poročanju Dela oddala še idrijski Kolektor in avstralski Metroll, ki ima hčerinsko družbo v Italiji.

V ponedeljek naj bi z najboljšima ponudnikom izvedli neposredna pogajanja. Ali bo končna odločitev sprejeta, ni znano, saj naj bi bile banke razdeljene.

Trimo naj bi bil po cenitvah vreden več, kot znašata najboljši ponudbi. Kot piše Planet Siol, je družba KF Finance v prvi cenitvi konec maja letos ocenila, da so realna pričakovanja po primerljivih ocenah drugih podjetij iz sorodne panoge okoli 44 milijonov evrov, v novi cenitvi konec oktobra pa navajajo ceno 56 milijonov evrov.

Krepijo se tudi pozivi proti prodaji Trima, ki v trebanjski matični družbi zaposluje okoli 350, v skupini pa okoli 700 ljudi.

Proti so delavci, ki med drugim zahtevajo, da sedež Trima ostane v Trebnjem in da se njegovo poslovanje ohrani v zdajšnjem obsegu, ter menijo, da Trima, ki si letos obeta približno tri milijone evrov dobička, ni treba prodajati in da lahko dolgove poplača sam.

Mali delničarji so v četrtek konzorcij bank, Slovenski državni holding in najvišje državne predstavnike pozvali, naj vsaj začasno zadržijo prodajo družbe. Menijo, da se to pomembno podjetje prodaja ravno v času, ko se uspešno razdolžuje in uspešno posluje, ter opozarjajo da Trima ne bi smeli prodajati pod ceno.

V Trebnjem je bil v petek tudi podporni shod za ohranitev družbe in tamkajšnjih delovnih mest, ki ga je pripravila Demokratična stranka dela.

O prodaji Trima je po poročanju Planet Siola v četrtek pred sejo vlade razpravljala tudi koalicija (država prek SID banke obvladuje 17,2-odstotni delež).

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je za portal povedal, da odločitve o tem, kaj bo SID banki naročila vlada, na vrhu koalicije niso sprejeli, ter dodal, da nasprotuje prodaji Trima na način, kot se dogaja zdaj.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da se zavedajo, da Trimo potrebuje strateškega partnerja, "vendar ne v času, ko je cena Trima relativno nizka". Imajo informacije, da ga kupuje konkurenčno podjetje, ki je tehnološko slabše, ter da Trimo plačuje obveznosti in ima dovolj posla za prihodnje leto. Zato meni, da bi državne banke morale prodajo ustaviti.

V poslanski skupini SMC so dejali, da je kakršnokoli komentiranje postopkov s strani politike v trenutku, ko še niso zaključeni, neprimerno poseganje v korporativno upravljanje in škodljivo tako za kupca kot prodajalca in posledično tudi za zaposlene. Na splošno pa glede prodaj podjetij z naložbo države menijo, da morajo lastniki skrbeti za uspešno poslovanje svojih družb, "če je prodaja določenega lastniškega deleža drugemu lastniku eden izmed vzvodov za prihodnje uspešno poslovanje podjetja, jo v tem duhu tudi podpiramo".