IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice

V Šentjerneju praznujejo

Piše: R.K.

Čas objave:
10.08.2023 12:50

Jernejevo je občinski praznik, ki ga v Šentjerneju praznujejo že več kot 20 let. Čas po dopustih, ko goduje njihov zavetnik sv. Jernej, je čas za praznovanje in zahvalo ter čas, ko v Šentjerneju pregledajo vse, kar so v letu dni dosegli in si zadamo nove, še bolj drzne cilje za prihodnje leto. Ob občinskem prazniku, ki ga s prireditvami obeležujejo večji del meseca avgusta, imajo veliko razlogov za zadovoljstvo tudi letos. Dogajanje v občini bo popestrilo veliko število zanimivih kulturnih, športnih in družabnih dogodkov za vse starostne skupine, ki jih pripravljamo v sodelovanju z društvi.

Na področju splošnih in družbenih dejavnosti je občina Šentjernej zaključila javni razpis za sofinanciranje programov za socialnovarstvena in ostala društva v letu 2023. Na socialnovarstvene programe se je prijavilo enajst društev. Razdeljenih je bilo
5.000,00 EUR. Na razpis za ostala društva, registrirana v Občini Šentjernej, se je javilo pet društev, ki so prejela 5.000,00 EUR. Na program za starejše se je javilo eno društvo, ki je prejelo 3.000,00 EUR. Izveden je bil tudi javni razpis za sofinanciranje javnih prireditev v občini Šentjernej za leto 2023. Javilo se je enajst društev. Prijavljene prireditve bodo potekale do konca tega leta. Po izvedeni prireditvi bodo društva poslala občini poročilo in nato prejela sredstva v skladu s pogodbo. Razdeljenih bo 8.000,00 EUR.

Občina Šentjernej je 1.7.2023 objavila tri javne razpise za sofinanciranje programov društev v letu 2023, in sicer Javni razpis za sofinanciranje športnih programov v občini Šentjernej, ocenjena vrednost tega javnega razpisa je do 27.000,00 EUR, Javni razpis za sofinanciranje kulturnih programov v občini Šentjernej, ocenjena vrednost tega javnega razpisa je do 15.000,00 EUR in Javni razpis za sofinanciranje turističnih programov v občini Šentjernej, ocenjena vrednost tega javnega razpisa je do 5.000,00 EUR. Vloge za vse tri javne razpise se bodo sprejemale do 15.9.2023. 

V aprilu so dopolnili ekipo prve pomoči Civilne zaščite Občine Šentjernej še z dvema novima članoma, ki sta opravila tečaj za bolničarja. Ekipa ima sedaj osem članov. Člane ekipe prve pomoči in člane štaba CZ smo opremili tudi z novimi uniformami in torbami. 

Občina Šentjernej je za PGD Stara vas – Loka sofinancirala nakup gasilskega vozila GVM-1 in prikolico v višini 56.685,82 EUR in za PGD Cerov Log prenosno črpalko z nadgradnjo in avtomobilsko prikolico v višini 21.961,01 EUR.

Med enajstimi občinami za zbiranje podpisov zakonodajnih sprememb na področju socialne politike, trga dela, vozniških dovoljenj in izobraževanja, je tudi Občina Šentjernej. S spremembami bi se reševali nekateri aktualni izzivi, kot je vkljuevanje otrok in posameznikov iz socialno problematičnih okolij, kamor uvrščamo tudi problematiko v romskih naseljih. Skupno je bilo zbranih in overjenih približno 8 tisoč podpisov za vsakega od štirih predlogov sprememb zakonov, torej skupaj preko 32 tisoč podpisov. Predlog sprememb je bil predložen v Državni zbor 9.8.2023.

V juniju smo se udeležili predstavitve programov in razpisov Stanovanjskega sklada RS občinam z romskim prebivalstvom in podpornih programov v pomoč pri sobivanju in vključevanju romskih družin v nova bivalna okolja. Namen projekta je predvsem krepitev posvetovalnega procesa na področju vključevanja Romov preko povezovanja nacionalnih in lokalnih odločevalcev, romske skupnosti in nevladnega sektorja. Cilj je krepitev ukrepov na področju stanovanjske politike in zagotavljanja dostopa do stanovanj pripadnikom romske skupnosti. Občina Šentjernej aktivno skozi vse leto sodeluje pri romski tematiki in se povezuje s pristojnimi organi, med drugim tudi z Uradom Vlade RS za narodnosti in Varuhom človekovih pravic.

VRTEC ČEBELICA ŠENTJERNEJ

V marcu je Vrtec Čebelica Šentjernej objavil razpis za vpis otrok v vrtec za novo šolsko leto 2023/2024. Prejeli so 64 vlog. Od teh bo s 1. septembrom 2023 v vrtec vključenih 42 otrok, ostali otroci pa se lahko vključujejo v vrtec med letom, ko izpolnijo starost najmanj 11 mesecev.

PROJEKT »SKUPAJ ZA VARNI JUTRI«

Na Občini Šentjernej smo se kot partner v projektu »Skupaj za varni ju3« pridružili prijaviteljema projekta Razvojnemu centru Novo mesto d. o. o. in Lokalni akcijski skupini LAS Dolenjske in Bele krajine ter v sodelovanju z drugimi projektnimi partnerji prijavili širitev mreže javno dostopnih defibrilatorjev, delavnic in tečajev za prvo pomoč. Letos smo izvedli 2. fazo, v kateri smo organizirali dve delavnici za rokovanje z defibrilatorji in en tečaj za prvo pomoč. Na spletni strani Občine Šentjernej www.sentjernej.si je objavljen seznam lokacij nameščenih defibrilatorjev po občini.

Na področju okolja in prostora se Občina Šentjernej pripravlja na spremembo OPN v skladu z novo prostorsko zakonodajo, ki je stopila v veljavo junija 2022. Občina Šentjernej je do jeseni 2019 sprejemala pobude za SD OPN. Pobude so evidentirane v občinski evidenci in so bile tudi analizirane (Savaprojekt, 2020). Pobudniki so bili o analizi obveščeni, Občina Šentjernej pa je pobudnikom, ki so imeli sprejemljive ali pogojno sprejemljive pobude, tudi omogočila plačilo takse ter jih s tem uvrstila v postopek SD OPN Šentjernej. Občina Šentjernej je v letu 2021 pripravila še dodatni poziv za zbiranje pobud, ki jih je sprejemala do aprila 2022. Za kvalitetno obravnavo se vse podane pobude, za katere je bila plačana taksa za njihovo obravnavo, digitalizirajo v enoten sistem, ki bo omogočil celovito analizo in obravnavo vseh pobud (Locus d. o. o.). Občina je skupaj prejela 348 pobud občanov.

Pripravljena projektna naloga z razpisnimi pogoji in merili je bila posredovana zunanjemu izdelovalcu za pripravo javnega razpisa. Javni razpis je bil objavljen na portalu javnih naročil, rok za sprejem ponudb je bil 22. 6. 2023. Na podlagi najugodnejše ponudbe in po potrditvi referenc ter drugih zahtev razpisa se je za izdelavo akta Spremembe in dopolnitev OPN Šentjernej, z izbranim izvajalcem podjetjem LOCUS d.o.o, podpisala pogodba za dobo 3 let. 

Na območju predvidenega OPPN so ob centralnem parku predvideni štirje manjši stanovanjski bloki (vila bloki) ter 31 stanovanjskih hiš s pripadajočimi garažami. Za osnutek OPPN so bila pridobljena vsa pozitivna mnenja nosilcev urejanja prostora. Dokument je bil javno razgrnjen 30 dni. Izvedla se je tudi javna obravnava. V tem času je zainteresirana javnost imela možnost dajanja pripomb na osnutek OPPN. Sedaj sledi priprava stališča do pripomb, ki ga sprejme župan. Nato gre dokument v pridobivanje drugih mnenj ter nenazadnje v sprejem na občinski svet. 

Občina Šentjernej je z izbranim izvajalcem Biro Kepa podpisala pogodbo za izdelavo kart poplavne nevarnosti in ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti na območju povodja Pendirjevke. Poplavna študija bo služila tudi kot strokovna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Šentjernej.

Pripravljena poplavna študija je v recenziji na Direkciji za vode. Služila bo kot strokovna podlaga za spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta, neposredno pa tudi za izvedbo vseh načrtovanih protipoplavnih ukrepov. Večji protipoplavni ukrep je gradnja suhega vodnega zadrževalnika, za katerega smo že pridobili predhodna pozitivna mnenja s strani nosilcev urejanja prostora. Za izvedbo protipoplavnih ukrepov je bil z Direkcijo za vode RS podpisan sporazum o skupni investiciji. Na podlagi potrjene projektne naloge se je izvedel javni razpis za izdelavo projektne dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja v okviru projekta: Ukrepi za zmanjšanje poplavne ogroženosti naselij na povodju Kobile. Javna razpisa za projektiranje protipoplavne ureditve struge vodotoka Kobila (faza I in faza II) sta se zaključila. Z izbranim ponudnikom, SPIT Gradbeni inženiring d.o.o. iz Nove Gorice, ki nastopa s partnerjem ekologika, projektiranje in svetovanje v ekologiji d.o.o. iz Celja, sta se podpisali pogodbi za pridobitev projektne dokumentacije. Rok za pridobitev projektne dokumentacije je do 1.11.2023.

Občina Šentjernej z Direkcijo RS za infrastrukturo (v nadaljevanju: DRSI) pripravlja dokumentacijo za namen izboljšanja prometa in bivalnih razmer v naselju Šentjernej ob sedanji regionalni povezavi med Kostanjevico in Novim mestom ter razbremenitve središča Šentjerneja. Na lokaciji sta predvidena nova povezovalna cesta in manjše krožišče pri stadionu osnovne šole. DRSI je pripravil projektno nalogo, izbran izvajalec GPI d.o.o. pa je pripravil idejno zasnovo in PZI dokumentacijo povezovalne ceste s pripadajočima dvema krožiščema in PZI dokumentacijo za manjše krožišče pri stadionu. Sledi izvedba recenzije, ki ga opravi DRSI. Po končanem projektu izgradnje se bodo izvedli še odkupi zemljišč. Ločeno se izdelujeta tudi DGD in PZI dokumentacija za ureditev ceste na Turopolje, kar je predpogoj za ureditev krožišča pri stadionu.

V lanskem letu je Občina Šentjernej je pridobila gradbeno dovoljenje za nov jeklen most čez reko Krko v Mršeči vasi. Po prvih projektantskih ocenah je vrednost investicije znašala 1,8 milijona EUR z DDV. Sledila je izvedba dveh javnih naročil za izbor izvajalca za projektiranje in izvedbo del. Ker je v obeh primerih vrednost ponudb presegala proračunske vrednosti, se je Občina Šentjernej odločila za izdelavo študije, ki predstavljala več variant predlogov premostitve glede na ocene investicijske vrednosti in stroškov vzdrževanja tekom življenjskega cikla objekta. Na podlagi odločitve s 4. seje Občinskega sveta Občine Šentjernej in izdelane študije se je izvedlo povpraševanje za izdelavo projektne dokumentacije za betonski most. Kot najugodnejši je bil izbran inženirski biro Ponting d.o.o. iz Maribora, da v štirih mesecih od podpisa pogodbe pripravi projektno dokumentacijo (idejno zasnovo, DGD in projektne popise za razpis za izbor izvajalca). Za namen rekonstrukcije ceste v Mršeči vasi se je izvedlo tudi povpraševanje za izdelavo dokumentacije (PZI) projekta za izvedbo, na podlagi katerega je bil kot najugodnejši ponudnik izbran biro GPI d.o.o. Novo mesto, s katerim se je tudi podpisala pogodba. Oba projekta sta v izdelavi.

Z izgradnjo nove športne dvorane se bodo dopolnjevale šolske vsebine (športna vzgoja učencev) in omogočalo delovanje športnih ter rekreativnih klubov. Športna dvorana bo poleg organiziranja tekmovanj v igrah z žogo in večine ostalih športnih disciplin omogočala tudi prirejanje manjših kulturnih in zabavnih prireditev. Športna dvorana je predvidena za maksimalno 720 oseb. Za gradnjo je Občina Šentjernej pridobila tudi sklep za nepovratna sredstva iz EKO sklada v višini 803.733,88 EUR. Projektantski biro Studio UR.A.D. d. o. o. iz Solkana je izdelal projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za novo športno dvorano, na podlagi katere je občina tudi pridobila gradbeno dovoljenje. V mesecu marcu je občina izvedla javni razpis na portalu javnih naročil za izvajalca del. Javni razpis za izbor izvajalca se je zaključil 15.5.2023. V času objave javnega naročila in roka za oddajo ponudb smo dne 5.5.2023 prejeli zahtevek za revizijo, ki se nanaša na vsebino razpisne dokumentacije, in sicer na odločitev občine, da odda enovito javno naročilo in ne javnega naročila razdeljenega na sklope. Državna revizijska komisija je ugodila vlagatelju revizije in v bistvu razveljavila javno naročilo. Na podlagi odločitve Državne revizijske komisije je Občina Šentjernej 12.7.2023 ponovno izvedla javni razpis za izvajalca del brez izvedbe notranje opreme. Postopek za izbor izvajalca del še poteka.

V Osnovni šoli Šentjernej se je preuredil prostor nekdanje »kinodvorane« v manjši športni kabinet. Zaradi predvidene rušitve stare telovadnice, bo šola v času gradnje nove športne dvorane potrebovala prostor za izvajanje športne vzgoje. Nekdanja kinodvorana ni več služila svojemu prvotnemu namenu, zato se je občina odločila, da prostor preuredi v manjši športni kabinet. Dela, ki so se začela v sklopu energetske sanacije, končala pa konec letošnjega januarja, so obsegala rušitev sten, stopnic in plošč, vgradnjo novega športnega poda in protihrupnih stenskih oblog, vgradnjo dostopnih poti, novih vrat in letvenikov, ureditev prezračevanja, ogrevanja in razsvetljave. Tako je športni kabinet pripravljen za postavitev športne opreme in uporabo. V bodoče se predvideva še vgradnjo protihrupne stropne obloge.

Zaradi potreb po dodatnih šolskih površinah so se uredili šolski prostori v trenutno neizkoriščenem podstrešju »stare šole«, uredilo se je pet kabinetov in zbornica. Zaradi višinsko neugodne situacije se je sočasno z urejanjem novih površin izvedla rekonstrukcija ostrešja zahodne strešine, kjer se je izvedel strešni izzidek (frčada na zahodni strani), s čimer se bo v novo pridobljenih prostorih dosegla svetla višina do 2,80 m. Za rekonstrukcijo podstrešja se je pridobilo gradbeno dovoljenje. Projekt je trenutno v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja. 

Investicija v Dolenjem Maharovcu je v celoti zaključena. Investicija je obsegala izgradnjo oziroma obnovo naslednje infrastrukture:

  • Fekalna kanalizacija je zgrajena v skupni dolžini 830 metrov, od tega 50 metrov tlačnega voda. Zaradi nivojskega prilagajanja kanalizacije je vgrajeno eno črpališče. Kanalizacija je zgrajena do zemljišča na severni strani naselja, katero je bilo odkupljeno za namen postavitve čistilne naprave. Zgrajeni so tudi odcepi za hišne priključke do vseh stanovanjskih objektov.
  • Obstoječi litoželezni vodovod je bil zaradi dotrajanosti v celoti zamenjan z nodularno litino NL100. Hkrati z zamenjavo vodovoda v dolžini 1100 metrov so bili obnovljeni tudi hišni priključki.
  • Izvedena je rekonstrukcija ceste v dolžini 900 metrov. Rekonstrukcija je obsegala zamenjavo spodnjega in zgornjega ustroja ceste, položitev dvoslojnega asfalta, porušitev in novogradnjo približno 460 metrov opornih zidov, odstranitev in novogradnjo hodnika za pešce ter ureditev odvodnjavanja ceste z vgradnjo drenaž in meteorne kanalizacije v dolžini več kot 1500 metrov.
  • Na novo je zgrajena cestna razsvetljava. Namesto svetilk, ki so bile nameščene na lesene elektro drogove, je zgrajena nova elektro kabelska kanalizacija, postavljeno je 16 drogov z LED svetilkami. Istočasno z gradnjo javne razsvetljave je bila vgrajena elektro kabelska kanalizacija, elektro vodi, ki so bili nameščeni na drogovih, so tako odstranjeni, vsi objekti so na elektro omrežje priključeni z novo napeljavo.
  • Na začetku naselja iz smeri Gorenje Gomile je zgrajeno krožišče, ki bo služilo kot dostop do bodoče čistilne naprave, za umirjanje prometa, v bodoče pa lahko služi tudi obvozu. Investicija se je izvajala od junija 2022 do maja 2023. Skupna končna vrednost investicije je 1.292.963,95 EUR.

Ureditev infrastrukture v Dolenji Stari vasi – 3. faza je v celoti zaključena. Investicija je obsegala: 

  • rekonstrukcijo ceste od začetka naselja iz smeri Šentjerneja do gostilne Luzar, v tem območju je zamenjan spodnji in zgornji ustroj ceste, položen je dvoslojni asfalt, zgrajen je hodnik za pešce v širini 150 cm, urejeno je odvodnjavanje z meteorno kanalizacijo in ponikovalnico, gradnjo cestne razsvetljave, postavljeno je 8 drogov z LED svetilkami,
  • odstranitev in na novogradnjo več kot 200 metrov parapetnih zidov, na katerih so nameščene ograje,
  • gradnjo fekalne kanalizacije z izvedbo odcepov za hišne priključke za vse objekte v območju rekonstrukcije.

Investicija se je izvajala od novembra 2022 do junija 2023. Končna vrednost investicije je 290.355,90 EUR.

V prvi fazi investicije je bila izvedena rekonstrukcije ceste Brezje – Ledeča vas. Rekonstrukcija makadamske ceste je obsegala utrditev spodnjega ustroja, ureditev odvodnjavanja z izgradnjo meteorne kanalizacije ter asfaltiranje ceste v skupni dolžini približno 300 metrov. V drugi fazi je bil zamenjan prepust preko Lačnega potoka v Ledeči vasi. Predhodno je bila izdelana hidravlično hidrološka študija, na podlagi le-te se je določila dimenzija in način izvedbe novega prepusta. Dotrajani kamnito betonski most ni zagotavljal zadostne prepustnosti, zato je bil nadomeščen z novim armirano betonskim prepustom dimenzije 3x2 metra. V tretji fazi se izvaja rekonstrukcija ceste na relaciji Brezje – Dolenja Stara vas. Ta del obsega rekonstrukcijo ceste v naselju Brezje, kjer se je bil delno zamenjan spodnji ustroj ceste, zgrajen je bil nov oporni zid dolžine približno 45 metrov, izvedena je bila drenaža ceste. Med naselji Brezje in Dolenja Stara vas se je izvedla širitev ceste za 1 meter ter reciklaža zgornjega ustroja ceste. Celotna investicija bo zaključena s položitvijo asfalta v dolžini 980 metrov. Vrednost vseh del bo približno 250.000,00 EUR.

Javni razpis za sofinanciranje malih komunalnih čistilnih naprav in hišnih črpališč v občini Šentjernej za leto 2022 je bil uspešno zaključen. Porabljenih je bilo 59.300,11 EUR od predvidenih 60.000,00 EUR. Do konca razpisnega roka v letu 2023 je bilo prijetih in obravnavanih 79 vlog. Izplačanih je bilo 55 vlog. V februarju 2023 smo odprli javni razpis za leto 2023. Prejeli smo 26 vlog od tega je bilo 24 vlog popolnih in izplačanih. Do julija smo izplačali 25.797.00 EUR od predvidenih 60.000,00 EUR. Razpis je odprt še do 30.9.2023. V Šentjernejskem glasilu in na občinski internetni strani pozivamo ljudi, da se prijavijo na razpis, če izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje. 

Postavitev sončnih elektrarn je predvidena na objektih Vrtca Čebelica Šentjernej in na objektih Centralne čistilne naprave Šentjernej (v nadaljevanju: CČN) ter Zbirno-reciklažnega centra (v nadaljevanju: ZRC), v nadaljevanju pa še na Kulturnem centru Primoža Trubarja in na novi športni dvorani pri Osnovni šoli Šentjernej. Prejeli smo idejne zasnove postavitve sončnih elektrarn na javne objekte v lasti Občine Šentjernej, ravno tako tudi vsa soglasja iz Elektra Ljubljana d.d. za priklope sončnih elektrarn v omrežje. Pripravili smo razpisno dokumentacijo za oddajo javnega naročila za postavitev sončne elektrarne. Objavili smo razpis promotorjem za sončne elektrarne. Končna moč sončnih elektrarn je skupaj 466 kW, od tega 77kW na CČN in ZRC, 173kW Vrtcu Čebelica Šentjernej, 73 kW na Kulturnem centru Primoža Trubarja in 143 kW na Osnovni šoli Šentjernej.

Hidrogeološko poročilo za pridobitev vodnega dovoljenja za zajetje Drča so pridobili in preko Geološkega zavoda Slovenije vložili vlogo za pridobitev vodnega dovoljenja. Vodno dovoljenje so uspešno pridobili za 5 l/s in za skupno 95.000 m3 na leto. Dokumentacija za povezovalni vodovod z vodarno na izviru ter vodohranom na »gregorki« je pripravljena in poslala pristojnim inštitucijam v projektne pogoje. Vodohran bo imel kapaciteto 1000 m3.

Zgrajena sta bila dva sekundarna vodovoda. V ulici Na gmajno je bil položen nov vodovod (PE 90) v dolžini 100 metrov. S tem vodovodom smo zagotovili pitno vodo s hidrantnim omrežjem za območje novogradenj na tem območju. V Gorenjem Gradišču je bil obnovljen sekundarni vodovod v dolžini 130 metrov (PE 90). Z obnovo tega vodovoda smo izboljšali vodooskrbo dela naselja in tako zagotovili pitno vodo in hidrantno omrežje za območje novogradenj. Vrednost celotne investicija je 40.000 EUR. 

Obnova šolskega atletskega in nogometnega igrišča poteka v skladu s terminskim načrtom izvedbe. Podlaga za umetno travo na nogometnem igrišču je pripravljena. V tednu od 7.8. do 11.8.2023 je predvideno polaganje tartanske podlage na površine atletske steze. Po končanju le te, se na že pripravljeno podlago položi umetna trava skupaj z varovalno mrežo na nogometnem igrišču. Na tribunah bo postavljeno 363 sedežev za prijetnejše oglede treningov in tekem. V sklopu obnove se je uredilo tudi novo doskočišče za skok v daljino in troskok skupaj s podaljšanjem zaletne steze, ter novo metališče za kroglo. Za uporabnikom prijaznejšo uporabo igrišča smo pristopili k nakupu sanitarnega kontejnerja, ki je že postavljen in priklopljen na infrastrukturo.

Finančno in poslovno poročilo za proračunsko leto 2022

Občina Šentjernej je leto 2022 uspešno zaključila, tako v finančnem smislu kot v izpeljanih investicijskih projektih. Občinski svet Občine Šentjernej je na 3. redni seji dne 5.4.2023 sprejel Zaključni račun proračuna za leto 2022. V bilanci prihodkov in odhodkov ter v računu financiranja beležimo vseh prihodkov in prejemkov v višini 9.868.632,89 EUR ter vseh odhodkov in izdatkov v višini 9.332.420,22 EUR. Zadolženost občine na dan 31.12.2021 je znašala 6.889.527 EUR, z odplačilom glavnic dolgoročnih kreditov v višini 550.032,98 EUR smo uspeli zmanjšati zadolženost na dan 31.12.2022 do višine 6.339.494 EUR. 

Občina je v letu 2022 prejela transferne prihodke iz državnega proračuna, iz sredstev proračuna EU, iz občinskih virov in javnih skladov, v skupni višini 2.197.448,81 EUR. Največji delež prejetih sredstev iz državnega proračuna in proračuna EU (kohezijski sklad) je za projekt »Celovita energetska sanacija javnih objektov v lasti Občine Šentjernej«. Ostala sofinanciranja smo pridobili za naslednje projekte:

  • Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske,
  • Odvajanje in čiščenje v porečju Krke - Aglomeracija Vrh,
  • projekt Šentjernejska učna pot,
  • sredstva za nakup zaščitne opreme kot požarna taksa ter
  • ostali transferni prihodki za tekočo porabo (sofinanciranje inšpektorata in redarstva, vzdrževanje gozdnih cest, odstranitev odpadkov (migranti), schengenska meja in gozdni sklad).

Občina Šentjernej je v letu 2022 namenjala proračunska sredstva poleg projektov in investicij ter tekočih odhodkov tudi za transferje posameznikom in gospodinjstvom, ki pomenijo dodatek družinskim dohodkom ali nadomestilo za posebne vrste izdatkov. V letu 2022 so bili izpeljani naslednji investicijski projekti:

  • Ureditev parkirišča pri Podružnični osnovni šoli Orehovica.
  • Obnova večnamenskega igrišča pri Podružnični osnovni šoli Orehovica.
  • Ureditev pokopališča Gradišče pri Šentjerneju.
  • Ureditev cestne in komunalne infrastrukture v Dolenjem Maharovcu.
  • Ureditev cestne in komunalne infrastrukture v Dol. Stari vasi (2. faza).
  • Ureditev cestne infrastrukture na Hrvaškem Brodu.
  • Rekonstrukcija regionalne ceste Drama – Šentjernej.
  • Asfaltiranja lokalnih cest in javnih poti na odsekih Sela - Drča, Pleterje - Apnenik, Šentjakob, Loka – Gorenje Mokro Polje.
  • Celovita energetska prenova javnih objektov.
  • Investicijsko vzdrževanje Muzeja na prostem pri Kartuziji Pleterje.
  • Nakup polnilnice za električna vozila.
  • Pridobitev Lokalnega energetskega koncepta Občine Šentjernej.
  • Pridobitev projektne dokumentacije za izgradnjo Športne dvorane v Šentjerneju.
  • Na področju vodooskrbe so bile izvedene naslednje investicije:
    • gradnja vodovoda Na Gmajno,
    • izvedba gradbenih del pri gradnji vodovoda v Gor. Gradišču,
    • prestavitev cevovoda v Brezjih pri Šentjerneju,
    • montaža merilnika motnosti v vodohranu Hrastje in na Javorovici,
    • čiščenje vrtine in menjava vrtinske črpalke v Cerovem Logu.
  • Za potrebe izvajanja dejavnosti Kulturnega centra Primoža Trubarja je bila v letu 2022 nabavljena potrebna tehnična oprema.
  • Na podlagi Meril za organizacijo in opremljanje gasilskih enot je bilo izvedeno sofinanciranje nabave dveh gasilskih vozil za moštvo in gasilskega vozila s cisterno v skupni vrednosti 100.000 EUR.

Poleg zgoraj navedenih večjih investicij in projektov so še druga področja in tekoče zadeve, za katere je Občina Šentjernej poskrbela tudi v letu 2022. Omenjamo nekaj pomembnejših dejavnosti:

  • tekoče letno in zimsko vzdrževanje lokalnih, krajevnih cest in javnih poti ter gozdnih cest na celotnem območju občine;
  • zamenjava svetilk javne razsvetljave s ciljem zmanjšanja stroškov električne energije;
  • sanacija črnih odlagališč, urejanje in vzdrževanje ekoloških otokov, pokopališč, vzdrževanje hidrantov in vodovodnega sistema na območju občine,
  • zagotavljanje potrebnih sredstev na področju zdravstvenega varstva, izobraževanja, predšolske vzgoje, socialnega varstva, društvene dejavnost, kmetijstva, urejanja okolja in prostora …

Proračun Občine Šentjernej za leto 2023 je bil sprejet na 25. redni seji Občinskega sveta, dne 26.10.2022 in objavljen v Uradnem vestniku Občine Šentjernej, št. 7/2022. Nato je bil predlagan in sprejet še 1. rebalans proračuna Občine Šentjernej za leto 2023 na 3. redni seji, dne 5.4.2023, ki je bil objavljen v Uradnem vestniku Občine Šentjernej št. 3/2023. Iz realizacije prihodkov in odhodkov (bilanca prihodkov in odhodkov) splošnega dela proračuna Občine Šentjernej za obdobje od 1.1.2023 do 30.6.2023 je razvidno, da so prihodki realizirani v višini 4.093.045,87 EUR in odhodki v višini 4.032.273,93 EUR. Proračunski presežek prihodkov nad odhodki je izkazan v bilanci prihodkov in odhodkov v višini 60.771,94 EUR. 

Občina je v prvi polovici leta odplačala glavnice kreditov v skupni višini 275.016,49 EUR in se na novo dolgoročno ni zadolževala. Stanje zadolženosti na dan 30.6.2023 je 6.064.478,20 EUR. V drugi polovici tega leta se bodo intenzivno nadaljevale aktivnosti za izvedbo naslednjih večjih projektov:

  • izgradnja športne dvorane v Šentjerneju,
  • prenova nogometnega igrišča in atletske steze pri Osnovni šoli Šentjernej,
  • nadaljevanje aktivnosti za pričetek izgradnje mostu v Mršeči vasi z infrastrukturo,
  • pridobitev projektne dokumentacije za protipoplavno ureditev struge potoka Kobila,
  • postavitev sončnih elektrarn na objektih v lasti občine,
  • investicijska in vzdrževalna dela na cestni in komunalni infrastrukturi,
  • asfaltiranja dotrajanih odsekov lokalnih cest in javnih poti na območju občine.

Za nekatere izmed naštetih investicij so kandidirali za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev (EU, država, drugo), in sicer:

  • Za obnovo nogometnega igrišča in atletske steze pri Osnovni šoli Šentjernej, ki vključuje obnovo tartanske obloge atletske steze, menjavo obstoječe zelenice nogometnega igrišča z umetno travo, postavitev razsvetljave ter ureditev tribun imajo odobrena finančna sredstva s strani Fundacije za šport v višini nekaj manj kot 74.000 EUR, 20.000 EUR pa imajo odobrenih s strani Nogometne zveze Slovenije. Za isti namen smo kandidirali tudi na razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, kjer imajo možnost pridobiti 100.000 EUR nepovratnih sredstev, vloga pa je še v obravnavi.
  • V okviru Načrta za okrevanje in odpornost so kandidirali na razpisu za sofinanciranje izgradnje kanalizacije na območju aglomeracij pod 2.000 populacijskih enot, in sicer za izgradnjo dveh kanalizacijskih vodov v Dolenji Stari vasi in Dolenjem Maharovcu. Ker se ti dve aglomeraciji nahajata na območju Nature 2000, si lahko obetajo kar 60 % sofinanciranje vseh upravičenih stroškov, kar bo znašalo predvidoma več kot pol milijona evrov. Občina se bo z rednimi dejavnostmi še naprej zavzemala za kvalitetno bivanje občanov v smislu izvajanja aktivnosti za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije, za kvalitetno oskrbo z vodo in za zmanjševanje onesnaževanja.