stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Sevnica

V Sevnici namenu uradno predali krožišče na vstopni točki v mesto

Piše: STA

Čas objave:
12.03.2024 07:53

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in sevniški župan Srečko Ocvirk sta včeraj namenu uradno predala novozgrajeno krožišče v Šmarju na regionalni cesti Boštanj-Planina, ki zaokrožuje prometno ureditev primarne vstopne točke v Sevnico in tamkajšnjo industrijsko cono. Po oceni ministrice gre za veliko pridobitev tako za Sevnico kot okolico.

Kot je ob predaji dejal župan Ocvirk, krožišče in nanj povezan nadvoz čez trebanjsko železniško progo, ki ga je občina zgradila leta 2022, dajeta nov pomen vstopu v mesto Sevnica in bližnjo industrijsko cono. Z njima so izboljšali prometno povezljivost, prometno varnost in tudi dostop v industrijsko cono. Ob tem je podaril, da so "ceste, železniške in druge povezave ključni dejavnik razvoja".

Z omenjenimi naložbami so po Ocvirkovih besedah preuredili videz Sevnice in njeno dostopnost v "nek kompleksnejši prometno urejen sistem". "Na tak način se Sevnica vključuje v kakovostno državno cestno mrežo, ki je potrebna za sodoben razvoj mesta," je dejal.

Ministrica je spomnila, da je naložba v krožišče vključevala preureditev trikrakega križišča v krožišče, ureditev pločnikov, kolesarskih stez, razsvetljave, odvodnjavanja in prometne signalizacije. "Z obnovo se bodo izboljšali prometna varnost, varnost peščev in kolesarjev," je dejala.


Vrednost gradbenih del na krožišču je znašala nekaj manj kot 1,7 milijona evrov, od česar je nekaj manj kot 1,5 milijona prispevala država, preostalo pa občina.

Po ministričinih besedah to ni edina naložba, ki jo na Sevniškem načrtuje ministrstvo. Med drugim so v načrtu še rekonstrukcija ceste Šentjanž-Glino, obvoznica Blanca z nadvozom čez železniško progo, rekonstrukcija ceste Loka-Rašica in ureditev ceste skozi Radno. Pri tem je dejala, da bo na dinamiko izvajanja omenjenih projektov vplivala predvsem javnofinančna slika, "kjer pa imajo absolutno prioriteto projekti, ki so v letih 2024 in 2025 povezani z obnovo po poplavah". Zagotovila je, da slednje ne pomeni, da bi bil kakšen projekt, ki je načrtovan, umaknjen, "ampak se morda samo njegova izvedba nekoliko zamika". "Zato občine in župani nimajo razlogov, da bi bili slabe volje," je dejala.

Ministrstvo ima v načrtu tudi prenovo sevniške železniške postaje v Sevnici, vendar pa ministrica danes ni vedela povedati, kdaj bi lahko z njo začeli. "V zadnjem času se nam namreč dogaja, da so vse prejete ponudbe višje od naših ocen, koliko so projekti vredni. Zato bomo vse železniške projekte še enkrat preverili in revidirali, da ugotovimo, kje je težava," je povedala. Obnova železniške infrastrukture po njenih besedah sicer ostaja prioriteta te vlade.

Glede gradnje severnega dela tretje razvojne osi pa je ocenila, da stvari tečejo v rokih, kot so bili začrtani: "Časovnica ostaja, kot smo si jo zadali."