stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Trebnje

FOTO: V Trebnjem predstavili dolenjski kulinarični zemljevid

Piše: STA/Dobrote Dolenjske, M.K.

Čas objave:
19.02.2019 05:41

Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline je v okviru projekta in blagovne znamke Dobrote Dolenjske v Trebnjem, včeraj predstavil Kulinarični zemljevid Dolenjske s podnaslovom Okusi Dolenjske. Gre za prvo tako delo oz. prvi regionalni kulinarični zemljevid na Slovenskem. Predstavil ga je njegov avtor, etnolog Janez Bogataj.

IMG_4189.JPG
V Trebnjem so predstavili dolenjski kulinarični zemljevid
Foto: Dobrote Dolenjske, M.K.

V okviru strategije gastronomije Dolenjske so razvili piramidni sistem značilnih in prepoznavnih jedi, je na novinarski konferenci povedala vodja razvoja in projektov omenjenega zavoda Barbara Jerovšek. Na vrhu te piramide so štiri jedi in tri pijače, za katere načrtovalci pričakujejo, da jih bodo turisti in drugi gosti dobili v večini dolenjskih gostiln.

IMG_4190.JPG
Dolenjske dobrote
Foto: Dobrote Dolenjske, M.K.

Dodala je, da je Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline v okviru kolektivne blagovne znamke Dobrote Dolenjske "certificiral" že več kot 400 kulinaričnih in rokodelskih izdelkov.

IMG_4187.JPG
Dolenjske dobrote
Foto: Dobrote Dolenjske, M.K.

Avtor zemljevida, profesor Bogataj, je pristavil, da so ta sistem zdaj nadgradili s storitvenimi in turističnimi dejavnostmi in v okviru tega razvili še strategijo gastronomije Dolenjske po piramidnem sistemu.

IMG_1977.jpg
V Trebnjem so predstavili dolenjski kulinarični zemljevid
Foto: Dobrote Dolenjske, M.K.

V vrhu piramide so omenjene štiri jedi, to so češpljeva kaša, matevž s kislim zeljem ali repo, pečena svinjska rebra in štruklji, ter tri pijače - cviček, dolenjski sadjevec in kostelska rakija, je še navedel Bogataj.

Kot menijo v omenjenem zavodu, postaja kulinarika v slovenski turistični ponudbi vse pomembnejša. Ker ima Dolenjska na tem področju kaj pokazati, pa upajo, da bodo dolenjski gostinci kulinarični zemljevid in predlagane jedi vzeli za svoje.

IMG_4191.JPG
Jedi iz fižola
Foto: Dobrote Dolenjske, M.K.

O korakih, ki so pripeljali do omenjenega kulinaričnega zemljevida, je Bogataj po besedah organizatorjev predstavitve povedal, da je bila kot dokument kulinarične in gastronomske razpoznavnosti slovenskega prostora leta 2006 objavljena strategija gastronomije Slovenije, v okviru projekta Dobrote Dolenjske pa so leta 2014 pripravili poskusno kulinarično piramido dolenjskega območja. Lani so nato izdelali strategijo dolenjske gastronomije s kulinarično piramido za celotno dolenjsko območje.

IMG_4171.JPG
Dolenjske dobrote
Foto: Dobrote Dolenjske, M.K.