stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Trebnje

V Trebnjem različna mnenja o rešitvi šolske prostorske stiske

Piše: STA

Čas objave:
16.04.2018 12:31

V Trebnjem, kjer se zadnja leta soočajo s prostorsko stisko krajevne osnovne šole, se te dni krešejo mnenja o ustrezni rešitvi omenjene zagate.

Občina bi problematiko rešila z dozidavo podružnične in leta 2009 prenovljene šole v Dolenji Nemški vasi, nasprotniki te zamisli pa bi gradili v bližini matične trebanjske šole ali kje drugje v Trebnjem.

Trebanjski občinski svetnik in podpredsednik šolskega sveta staršev ter sveta zavoda Gregor Kaplan, ki na omenjeno problematiko opozarja že več let, je tako trebanjskemu županu Alojziju Kastelicu na nedavni seji občinskega sveta izročil zahtevo za gradnjo nove šole in jo podkrepil s podpisi 900 krajanov.

Kot je povedal novinarjem, od župana zahtevajo, naj takoj sproži postopke za zgraditev nove šole v Trebnjem. Menijo namreč, da dograditev podružnične šole v Dolenji Nemški vasi ni prava rešitev in da bi bila bistveno bolj smotrna, cenejša in organizacijsko primernejša gradnja ob zdajšnji trebanjski šoli ali kje drugje v tem občinskem središču.

Po drugi strani župan Kastelic zagovarja dozidavo v Dolenji Nemški vasi na obrobju Trebnjega, saj naj bi, kot je povedal za STA, občina to problematiko najverjetneje rešila z dozidavo tamkajšnje podružnične šole.

Občina je za projekt v Dolenji Nemški vasi že začela pripravljati dokumentacijo in odkup potrebnih zemljišč. S prizidkom, ki naj bi stal približno dva milijona evrov, pa bi v treh do štirih letih prišli do dveh oddelkov na razred, do večje jedilnice in dodatnih šolskih zunanjih površin.



Kastelic je še dodal, da bi bilo treba na občini v zvezi s tem tudi razmisliti o spremembi šolskih okolišev.

Osnovna šola Trebnje je sicer ena največjih v državi. V tekočem šolskem letu jo obiskuje nekaj več kot 960 učencev. Od teh matično šolo nekaj manj kot 800, preostali pa podružnične šole v Šentlovrencu, Dobrniču in Dolenji Nemški vasi.

Osrednjo trebanjsko šolo so zgradili leta 1982 in ne ustreza zahtevam devetletnega šolanja, hkrati pa njene stavbe zaradi neprimerne statike ni možno nadzidati.

Po županovih podatkih se s prostorsko stisko soočajo tudi v podružnični šoli v Šentlovrencu, kjer se je število šolarjev v nekaj letih podvojilo. Manjšo dodatno učilnico so morali letos urediti v kulturnem domu v njeni bližnji soseščini, hkrati pa del tamkajšnjih šolskih prostorov zadnja tri leta namenjajo potrebam otroškega vrtca.