gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Trebnje

V Trebnjem razstava akvarelov Roberta Hlavatyja

Piše: STA

Čas objave:
21.10.2022 09:11

V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem so včeraj ob 18. uri odprli razstavo Prosevajoča in prelivajoča se lepota akvarela - videnja in občutenja krajine z deli leta 1982 umrlega samoraslega akvarelista Roberta Hlavatyja. Predstavili bodo Hlavatyjeva dela iz zasebnih in muzejskih zbirk. Razstava bo na ogled do 12. februarja prihodnje leto.

Hlavaty, po poklicu zdravnik in zobozdravnik, je bil hkrati umetnik, slikar samorastnik, akvarelist, karikaturist in ilustrator.

Njegova ustvarjalnost se je razcvetela predvsem v akvarelni tehniki, njegova dela pa izžarevajo globino njegovih čustev, čutenj in razmišljanj, so sporočili iz trebanjske Galerije likovnih samorastnikov.


Robert Hlavaty se je leta 1897 rodil v Trstu, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Nato je obiskoval gimnazijo na hrvaškem Krku in v Idriji, kjer je leta 1921 tudi maturiral. Medicino je študiral v Ljubljani, Zagrebu in Padovi, po diplomi pa je na Dunaju opravil dveletno stomatološko specializacijo.

Po tej se je kot zobozdravnik zaposlil v Trstu, leta 1931 pa se je pred fašizmom umaknil v Ljubljano. Po drugi svetovni vojni je živel v Kopru, leta 1951 pa se je vrnil v Trst, kjer je bil zaposlen do leta 1976. V Ljubljani, kjer je tudi pokopan, je umrl leta 1982.

Hlavaty, ki je svojo likovno nadarjenost kazal že kot gimnazijec, pozneje pa je zaslovel kot izvrsten akvarelist, je najprej želel študirati slikarstvo, a je na željo staršev prevladala medicina. S slikarstvom se je začel okrepljeno ukvarjati leta 1931 v Ljubljani, leta 1944 pa tudi razstavljati.